Taras Birsa se zbudi s črno luknjo v spominu

Kriminalističnega inšpektorja Tarasa Birso doleti v Komi podobna usoda kot avtorja kriminalk, v katerih je glavni junak, Tadeja Goloba. Golob se je jeseni leta 2020 ponesrečil v gorah, med sestopom z Loške stene na Bovškem. Zato je tudi prišlo do časovnega zamika pred izdajo Kome, ki pa je brez padca ne bi bilo.

Tadej Golob Foto: Damjan Balbi/fotodamj@n
Tadej Golob Foto: Damjan Balbi/fotodamj@n

Prvencu na področju kriminalnih romanov Jezero (2017) so sledile knjige Leninov park (2018), Dolina Rož (2019) in Virus (2020), Koma pa je izšla lani. Golob, ki je bil po padcu tudi sam 14 dni v komi, je izkušnje in občutke iz obdobja okrevanja ter sam padec - v knjigi se sicer zgodi na Polhograjski Grmadi - izkoristil in uporabil pri ogrodju zgodbe za novo kriminalko, katere rdeča nit je odgovor na vprašanje “kako raziskati zločin, če sploh ne veš, da se je zgodil?”

Koma gre onkraj kriminalističnega žanra

Koma se bere kot dve knjigi v eni, saj opisuje Tarasovo okrevanje, ker pa se ne spomni dogajanja pred nesrečo, mu ga pomagajo rekonstruirati natančno popisani dogodki iz tistega obdobja, ki mu jih priskrbi kolegica, da bi prijeli morilca novinarja in rešili primer, s katerim se je ukvarjal pred padcem. V zgodbo je vpleteno tudi obdobje “nočne more” zaradi omejevanja gibanja v času širjenja epidemije s covidom-19, pa tudi spomini na modus operandi takratne oblasti z nadpovprečno pogostimi zamenjavami ljudi na vodilnih položajih po ključu “saj ni važno, da je sposoben, važno, da je naš”.

Tadej Golob: Koma, Založba Goga, 2022, 426 strani, 24,90 evra

Taras Birsa, ki ga bralci Golobovih knjig poznajo kot do sebe in drugih strogega, bolj vase zaprtega redkobesedneža, ki ne prenaša avtoritete, se udeleži celo protestov na kolesih, kar mu sicer ni podobno. Proti koncu knjige je namreč mogoče prebrati zelo dober opis njegovega kritičnega pogleda na vse: “Tarasu so šli doslej debeluhi na živce. Pravzaprav so bili del širše množice, ki mu je šla na živce. Na slab dan so se ob debeluhih v njej znašli še kadilci, pijanci, razvajenci, verski blazneži, proticepilci, desničarji, levičarji in sredinski, pa vegani, homeopati, ljubitelji narodnozabavne glasbe, rapa, techna, hiphopa in kar je še tega, vsi nastopajoči v resničnostnih šovih oziroma vsi, ki so imeli karkoli opraviti z njimi, hipiji, starci, njegova generacija in mlajši, tisti, ki so ga vikali, in tisti, ki ga niso, cestni divjaki in mečkači …”

Na koncu pripelje dva primera do ciljne črte

Kljub hudim poškodbam in pritiskom novega, nastavljenega nadrejenega, da bi se invalidsko upokojil, Tarasu Birsi uspe razmeroma hitro okrevati, se počasi vračati v formo, pa čeprav ta ni primerljiva z nadpovprečno telesno pripravljenostjo pred nesrečo, na koncu pa razrešiti oziroma skoraj do zaključka pripeljati kar dva primera hkrati. Golob “ima v delu” že šesto knjigo in zvesti sledilci kriminalističnih preiskav Tarasa Birse že komaj čakajo na novo zgodbo, ki bo spet pomenila nekaj ur pozornega branja, ko je knjigo težko izpustiti iz rok.


Najbolj brano