Stari psi nas učijo

Modrost starih psov je najnovejša knjiga nemške avtorice in novinarke Elli H. Radinger, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju volkov in psov. Razkriva, da so stari psi velik blagoslov za njihove lastnike.

 Foto: Sabrina Schäfer
Foto: Sabrina Schäfer

Avtorica svetovne uspešnice Modrost volkov,v slovenščini izdane lani, je ubesedila še svoj pogled na starejše pse.

Ganljiv slavospev najboljšemu človekovemu prijatelju je v Modrosti starih psov sestavila iz številnih spominov na svoje pse in knjigo tudi posvetila Axlu, Klopsu, Lady in Shiri. Prav zadnji psički Elli H. Radinger posveča največ besed in misli, saj jo labradorka še vedno spremlja in ji dela družbo v času pisanja knjig.

Da so psi čuteča bitja - ne glede na starost - lahko potrdi vsak lastnik psa, nemška avtorica pa poudarja, da je življenje s starim psom obdobje, ki latnikom lahko odpre oči in srce. Ugotavlja, da se staranja psov lastniki zavejo prej kot lastnega, saj imajo psi na žalost krajšo življenjsko dobo in nas zato zapustijo prej, kakor bi si želeli.

Od njih se lahko marsikaj naučimo: da ne obžalujemo preteklosti, da je treba skrbeti za svoje bližnje, sprejeti, česar ne moremo spremeniti, odpuščati, dokler smo živi, da nikoli nismo prestari za učenje in nenazadnje kaj je v življenju res pomembno. To niso maske, fasade, zaigrane osebnosti, laži, prikrivanja, sprenevedanja ... Tega psi ne poznajo, zato tudi teh lastnosti pri svojih ljudeh ne dopuščajo.

Pasje zgodbe, ki jih avtorica naniza v 26 poglavjih, so zgled zaupanja, potrpežljivosti, pozornosti, hvaležnosti, notranjega glasu, ljubezni odpuščanja in smeha, pa tudi spopadanja z žalostjo in izgubo. Kdor se ni nikoli družil s pasjim kosmatincem od njegovih energičnih prvih mesecev do zadnjih zvestih korakov, bo teže razumel avtoričine občutke. A nikoli ni prepozno. Za brezpogojno ljubezen, ki jo pes nesebično izkazuje svojemu lastniku, je vedno čas. Tudi za lastnosti, zaradi katerih se psi razlikujejo od ljudi. Ne poznajo na primer obsojanja, medtem ko jih nepopolnost sploh ne moti ... Ob tem avtorica opozarja, kako ljudje slepo verjamemo, da se ves svet vrti le okoli nas in zato pozabimo na druga živa bitja, ki nas obkrožajo. Psi se v starosti sprijaznijo s svojimi bolečinami, spremenjenimi navadami, počasnejšim načinom gibanja, kar bi lahko povzeli po njih. Potrpežljivost je še ena od njihovih lastnosti, ki jih dela tako zelo občudovanja vredne.

Elli H. Radingerje pred točno mesecem, 3. marca, v Cankarjevem domu v pogovoru z novinarjem Tonetom Hočevarjem povedala tudi, kako ji je veliko ljudi pisalo, da jih je knjiga o skrbi za starejšega psa naučila sprejemati in skrbeti za umirajoče starše. “Smrt moramo sprejeti. Živeti moramo, kolikor je le mogoče lepo, da bomo tako tudi umrli,” je povedala. Psička Shira, ki jo navdihuje, je zdaj stara že 15 let, gluha je, izgublja vid, ima težave s sklepi, postaja tudi dementna: “To je nekaj novega zame. Ničesar ne morem storiti glede tega, gre pa za novo stopnjo ljubezni.” Četudi se psičkin čas izteka, Elli H. Radinger to sprejema in skuša čim bolj užiti čas, ki ga še imata na voljo.

Po Modrosti volkov ni bilo težko napisati knjige o psih, priznava: “Bilo je zelo naravno.” Yellowstone v Združenih državah Amerike, kjer je opazovala volkove, je zapustila prav zaradi psičke, da bi bila z njo. Zato je v svoji zadnji knjigi pisala o tem, kako se ob tem počuti. Brez obžalovanj. “Stari psi so velik blagoslov,” ugotavlja.


Najbolj brano