S pravljicami nad stereotipe

V Pravljičariji, čarni deželi v zadnji dolini pod Triglavom, v kateri prijateljujejo vile, škrati, Krivopete in gozdne živali, je vselej pestro. Ni čudno, da je zbirka desetih pravljičnih zgodb iz planinskega sveta izpod peresa pravljičarke Kristine Menih dobila nadaljevanje.

Kristina Menih:  $@  
Nove dogodivščine v Pravljičariji,   
ilustracije: Jernej Myint, 
Planinska zveza Slovenije, 
153 strani, cena 19,90 evra
Kristina Menih: $@ Nove dogodivščine v Pravljičariji, ilustracije: Jernej Myint, Planinska zveza Slovenije, 153 strani, cena 19,90 evra 

Prva knjiga Pravljičarija pod Triglavom, ki je izšla konec leta 2018, je pošla v nekaj mesecih. Založba Planinske zveze Slovenije (PZS), s katero vsestranska kulturna ustvarjalka iz Izole Kristina Menih sodeluje že nekaj let, jo je ponatisnila, vmes pa so začele nastajati nove planinske zgodbe, v katerih nastopa pestra druščina novih podgorskih junakov. Menihova jih je - tako kot vselej - delila z bralci Planinskega vestnika, mesečnika PZS. Ducat novih dogodivščin gospodične in njene prijazne psičke, pitbulke Dixie, ki počitnikujeta v neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka, pa je mesto našlo tudi v novi knjigi s preprostim naslovom Nove dogodivščine v Pravljičariji. Knjigo je z ilustracijami obogatil Jernej Myint, portret resnične Dixie pa je prispevala akademska slikarka Biljana Unkovska.

Le kaj si o vseh teh novih dogodivščinah misli Dixie na drugi strani mavrice, se je pred oddajo gradiva urednici Mateji Pate spraševala pisateljica, izvemo v predgovoru. S pitbulko Dixie sta bili nerazdružljivi. Veliko časa sta preživeli v Trenti, v dolini pod Triglavom. Že ob izidu prve knjige Pravljičarija pod Triglavom je Menihova pojasnila, da pitbulka Dixie, ki jo druži prijateljevanje z vidnim in nevidnim svetom, s prijaznostjo podira stereotipe o tej pasmi psov. “Ko je Dixie preminila, sem si obljubila, da bom napisala kakšno zgodbo o prijazni pitbulki in s tem vsaj malo omilila splošno nepriljubljenost te pasme,” je pojasnila Menihova, ki je bila med sprehodi nemalokrat deležna neodobravajočih pogledov mimoidočih, češ tako prijazna gospa, pa ima tako grozno nevarnega psa. No, njena Dixie v Pravljičariji dokazuje, da so lahko tudi pitbuli nadvse prijazni.

“Sicer pa vse zgodbe in pravljice, ki jih pišem, prežema veselje do življenja. Nekatere so začinjene s šaljivostjo, druge z nevsiljivim podukom, tretje pa z drugačnim, bolj odprtim pogledom na vidni in nevidni svet okoli nas,” poudarja Kristina Menih, ki se ponaša z bogato bero pravljičnih zgodb za otroke in mladino. Doslej jih je v knjižni obliki, na radiu in avdio posnetkih objavila več kot 60, ki jih predstavljajo na Radiu Trst A, na Radiu Slovenija in v Planinskem vestniku.

“Goram in pravljicam je skupno to, da nas popeljejo na lepše. Knjiga Nove dogodivščine v Pravljičariji torej ponuja dvojni odklop - prečudoviti svet gora in izlet v čarobnost domišljije. Še več, bralec, ki skrivnostni naravi prisluhne tako, kot sta to storili Dixie in gospodična, bo znal drobec njune pravljičnosti odkriti tudi na svojih potepanjih po planinskih poteh,” je knjigo na pot pospremil Uroš Kuzman, stand-up komik in matematik iz Velenja, sicer pa oče in velik ljubitelj gora.


Najbolj brano