“Recepta, ki bi deloval pri vseh, ni”

Pravnici Stajki Skrbinšek (1959) so pri 49. letih postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. V knjigi Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival iskreno oriše pomembnost poguma, vztrajnosti, pozitivne naravnanosti in izjemne notranje moči pri premagovanju te zahrbtne bolezni.

Stajka Skrbinšek: 
  $@ Nova jaz - ko je rak samo 
še morska žival, Center Holistea, 
Grinblu, 288 strani, cena 22,90 evra
Stajka Skrbinšek: $@ Nova jaz - ko je rak samo še morska žival, Center Holistea, Grinblu, 288 strani, cena 22,90 evra  

Ni še dopolnila 50 let, ko ji je življenje “primazalo klofuto”, kot pravi. Leta 2009 so ji postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. “Klofuto sem dobila verjetno zato, da bi me streznila, mi povedala, da sem nadomestljiva v službi in pri tistih, ki me poznajo samo, kadar jim lahko pomagam, ter da ni najpomembnejša pospravljena hiša ali ubogljivi otroci,” je Stajka Skrbinšek ugotovila med bojem s to “morsko živaljo”.

Dotlej je menila, da zmore vse sama in da je sprejemanje pomoči le za šibke. A kljub težki diagnozi se ni vdala. Za njo je osem operacij, več kot dve leti kemoterapij ter jemanje tarčnih in bioloških zdravil. Skupaj z najbližjimi družinskimi člani in prijatelji se je borila vsak dan posebej, kar slikovito opiše v knjigi Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival. Poleg boja z boleznijo je bíla boj tudi sama s seboj, z zdravstvenim sistemom, s prepričanjem, da se čustva, zlasti negativna, ne smejo izražati. Vse dokler ni prišla do cilja, ki ga niti za sekundo ni izpustila izpred svojih oči - zmage nad rakom.

Od tedaj je marsikaj spremenila. V knjigi pa ne deli nasvetov, saj je prepričana, da ima vsak posameznik svojo pot. “Ta knjiga ni zbirka nasvetov in receptov, kako premagati bolezen. Recepta, ki bi deloval pri vseh, ni. Vsak od nas ima svojo pot. Neprecenljivo je, če vam pridejo naproti ljudje, ki vas spodbujajo in so pripravljeni pomagati,” piše na prvih straneh.

Med tistimi, ki so ji ves čas stali ob strani, je bila tudi hrvaška zdravnica dr. Nela Sršen, ki dela v univerzitetni bolnišnici v Padovi. Med zdravljenjem je Stajka s hčerko Teo prevedla knjigo Rak na duši, ki jo je napisala njena “rešiteljica”, požrtvovalna Nela Sršen.

Po premagani bolezni se je Stajka Skrbinšek upokojila. V prostem času se ukvarja s kreativnim pisanjem, kiparjenjem ter uživa na dolgih sprehodih v naravi in v druženju z družino in prijatelji. Med boleznijo je nenehno iskala zgodbe tistih, ki so raka premagali, predvsem pa izkušnje tistih, ki so to bolezen, odkrito v napredovani fazi, preživeli. Nato pa je svojo zgodbo, polno upanja, napisala še sama.


Najbolj brano