Razgaljen “skupinski projekt”

Nagrajena novogoriška pisateljica Anja Mugerli je v letošnje leto vstopila z novim romanom. Povsem po naključju je v njegovem naslovu Pričakovanja skrito tudi avtoričino ime. Svoj drugi roman, ki odstira premalokrat izpostavljeno temo neplodnosti, je pisala tri leta. “Zanj sem si vzela čas,” pove in izda, da ga je razvila na podlagi kratke zgodbe iz leta 2019.

 Na torkovi predstavitvi  romana Pričakovanja Anje Mugerli (v sredini) je sodeloval tudi urednik Andrej Blatnik (levo). Foto: Saša Kovačič
Na torkovi predstavitvi romana Pričakovanja Anje Mugerli (v sredini) je sodeloval tudi urednik Andrej Blatnik (levo). Foto: Saša Kovačič

Pisateljska pot Anje Mugerli (1984) iz Nove Gorice se vztrajno vzpenja. Začela jo je z zbirko kratkih zgodb Zeleni fotelj (Litera, 2015), nadaljevala pa z romanom Spovin (Litera, 2017) ) ter z obema deloma že opozorila nase, saj je požela nominaciji za prestižni knjižni nagradi: zbirka za najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu, roman pa za kresnika. Za zbirko kratkih zgodb o slovenskih obredih Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020) je leta 2021 prejela nagrado Evropske unije za književnost in se lani razveselila prevodov v bolgarščino, hrvaščino in makedonščino. Prevod v italijanščino je prispevala Lucia Gaja Scuteri in izide aprila, za tem pa sledijo še prevodi v albanščino, madžarščino, litovščino, srbščino in poljščino.

Nikoli ne piše z mislijo na nagrade, vseeno pa pisatelja po prvi izdani knjigi vedno spremljajo pričakovanja bralcev, kakšna bo druga knjiga in kaj še sledi.

“Vsebino za roman sem črpala tudi iz lastne izkušnje, a je knjiga nato presegla to. Ne gre za osebno zgodbo, a menim, da mora neplodnost v družbi imeti svoj glas.”

Iz kratke zgodbe nastal roman

Njen drugi roman Pričakovanja pripoveduje o Jani in Primožu, ki si želita otroka. Na to, da je že skrajni čas za naraščaj, ju ves čas opominja tudi okolica. Njuno pričakovanje se kmalu izkaže za nič kaj veselo, temveč zelo mučno in boleče. Avtorica v romanu odkrito spregovori o neplodnosti, umetni oploditvi, splavu - temah, ki so danes še vedno tabuizirane. V središču pisanja je ženska, njene družbene vloge, predvsem pa njeno telo, ki je do konca razgaljeno in postavljeno na ogled skupaj z občutki osamljenosti, praznine in krivde.

Anja Mugerli Foto: Matej Murić

“Ta tema me spremlja že od prve knjige, saj se pojavi v obeh zbirkah, roman pa sem razvila iz kratke zgodbe Mala žalovanja, objavljene v Sodobnosti. Knjig, ki bi govorile o temi neplodnosti, skoraj ni, saj je v družbi to tabu tema,” razloži svoj izbor precej pereče teme, ki pa je v domači populaciji pogosta. “Ne gre za osebno zgodbo, a menim, da mora neplodnost v družbi imeti svoj glas.” Teme, ki v literaturi niso pogosto obravnavane, jo zelo zanimajo.

“Na forumih in v ženskih revijah je zapisanih veliko srečnih zgodb, a zgodb, ki se ne končajo s srečnim koncem, niso nikjer povedane,” še doda Novogoričanka.

Trnova maternica

“V življenju ženske so te postaje logične: diploma, služba, hiša, družina … Postavlja jih družba. Če se ne zaustaviš na njih, izstopaš od večine, s čimer pa ni nič narobe,” razmišlja.

Anja Mugerli: Pričakovanja, Cankarjeva založba, 2023, 299 strani, 34,99 evra. Naslovnica: Dora Stipaničić

“Problematično je, ko se ženska znajde poziciji, ko ne more zanositi po naravni poti, in je sledeča logična postaja umetna oploditev: skupinski projekt, ki razčloveči. Ni pa to edina pot. Četudi nimaš otrok, ni s tem prav nič narobe,” poudari.


Najbolj brano