Ob bok Harryju Potterju

Zimska zaročenca je prva knjiga v trilogiji Zrcalka, katere slovenski prevod prevajalke Žive Čebulj so ljubitelji fantazijskega žanra čakali skoraj eno leto.

 Christelle Dabos  
$@     Zrcalka: Zimska 
zaročenca,  
  prevedla 
Živa Čebulj,  
Sanje,
 416 strani, 
cena 17,95 evra
Christelle Dabos $@ Zrcalka: Zimska zaročenca, prevedla Živa Čebulj, Sanje, 416 strani, cena 17,95 evra  

Mlada francoska pisateljica Christelle Dabos bralca ponese v fantazijski svet, kjer vladata dva muhasta bogova - boginja Artemida in bog Faruk. Glavna junakinja zgodbe je Ofelija, ki živi na Animi, kjer domuje Artemida.

Vendar Ofelija ni povsem običajno dekle, saj se najraje drži zase, z nosom skritim v arhivske zapise, je nerodna in s svojim staromodnim videzom povsem nevpadljiva. Za poroko ne kaže nobenega zanimanja, saj si želi zgolj delati v muzeju, kjer s pridom izkorišča svoj bralski dar. To je dar, s katerim prebere preteklost predmeta, ki se ga dotakne. V sebi pa skriva še dar prehajanja zrcal - od tu tudi francosko ime zbirke La Passe-Miroir, katerega pravi pomen se v slovenskem prevodu nekoliko izgubi.

Toda starešinke imajo za Ofelijo drugačne načrte, saj jo zaročijo s Thornom iz Oblakovega, kjer domuje bog Faruk. Thorn se izkaže za hladnega mladeniča iz družine Zmajev, ki slovijo po svoji krutosti. Bralec tako v odličnem prevodu skupaj z Ofelijo spoznava tako krutost Oblakovega kot tudi njegovih prebivalcev. Stran za stranjo odkriva, da je Ofelija le košček sestavljenke v mnogo večjem načrtu Thornove tete Berenilde. Toda Ofelija, ki se na prvi pogled zdi le krhko in plaho dekle, na koncu zgodbe pokaže svoj pravi jaz, ko se upre toku spletk.

Z lahkoto lahko Zrcalko postavimo ob bok knjigam o čarovniškem fantu Harryju Potterju, saj se za obe zbirki zdi, da bi ju zaradi fantazijskega žanra priporočili v branje otrokom, toda s pozornim branjem ugotovimo, da sta obe primernejši za nekoliko zrelejše bralce. V prvi knjigi trilogije najdemo motive odraščanja, preizpraševanja lastne vloge v družbi in moški ter razredni šovinizem. Prav tako postavi ogledalo nemoralnosti višjih aristokratskih krogov, ki delujejo zgolj v lastnem interesu. Zimska zaročenca je tako zelo dolg začetek mnogo večje zgodbe, ki jo bomo spoznali z naslednjima dvema knjigama. Drugo po vrsti lahko pričakujemo že letošnjo jesen.


Najbolj brano