O “prijateljstvu” in družbi

Roman ponuja vpogled v neko sicer netipično prijateljstvo, v katerem se zrcali grška družba zadnje četrtine 20. stoletja.

Amanda 
Mihalopúlu:  $@ 
Zakaj sem ubila 
najboljšo 
prijateljico, 
prevedla Klarisa 
Jovanović, 
320 strani, 
cena 17,90 evra
Amanda Mihalopúlu: $@ Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico, prevedla Klarisa Jovanović, 320 strani, cena 17,90 evra 

Grčija devetletne Marie Papamavru je v neprestanem krču, krizi in travmi. In taki so tudi njeni prebivalci. V romanu pisateljice Amande Mihalopúlu (1966) Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico se Maria z mamo preseli iz Nigerije v Atene in tako Grkinja postane tujka. Čeprav v grški prestolnici za razliko od Nigerije ne razglašajo pogosto izrednega stanja, je deklici jasno, da se okolje okrog nje neprestano spreminja. Izredno stanje ni izredno, ampak stalno.

V šoli velja za čudakinjo do trenutka, ko spozna Anno Horn, hčer bolj kot ne samooklicanih disidentov, ki so se zaradi diktature preselili v Pariz. Po uvedbi demokracije v sredini sedemdesetih let se Anna prav tako z mamo vrne domov. Anna in Maria postaneta prijateljici na prvi pogled. Tako se vsaj zdi. Anna je samozavestna, očarljiva in ima odgovore na vsa vprašanja, Maria pa je sramežljiva, tiha, vseskozi dvomi vase. Zakaj imajo eni vse, drugi pa tako malo, se včasih sprašuje Maria. Anna je do družbeno precej manj iznajdljive prijateljice, milo rečeno, kruta in posesivna. Maria pa se ji noče in ne zna upreti.

Odnos med prijateljicama zaznamujejo protesti, na katere ju sprva vodi Annina mama, in politični pretresi v zadnjem četrtletju 20. stoletja. Različna gibanja ju vse bolj vpijajo vase, a je njun odnos do njih povsem različen, kar postane razvidno šele, ko odrasteta - medtem ko ena v boj zoper oblast iskreno verjame, je drugi pomemben le protest kot tak. Razlogov, naj bodo upravičeni ali ne, nikoli ne zmanjka.

Pisateljica je roman napisala v Nemčiji, kot sama pravi, na čustveno tujem ozemlju. Zato je lahko z distanco predstavila neko prijateljstvo, ki morda res ni tipično, a lahko kljub temu v njem vidimo zametke svojih odnosov in, kar kritiki priznavajo Amandi Mihalopúlu, tudi družbene ureditve, pa naj bo to totalitarizem ali demokracija.

Roman Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico resda ne sodi med tipično čtivo, ki ga na plažo vzame povprečen bralec. A ker je pripoved slogovno preprosta in razumljiva, bo (nekoliko) zahtevnejšim bralcem brez dvoma popestril kako uro na plaži.


Najbolj brano