O drevesih, živalih, ljudeh in ... drugačnih ljudeh

Knjižica Palma Berta Patricije Sosič Kobal s prikupnimi ilustracijami Martine Ljubič, ki jo je konec lanskega leta izdala in založila Mestna knjižnica Izola, je prijetno presenečenje izolske pesnice. Tokrat se je uspešno prelevila v avtorico pomenljive zgodbe o sobivanju narave in ljudi za vse generacije bralk in bralcev.

Slikanico zaznamujejo tenkočutne ilustracije Martine Ljubič  Foto: Maja Pertič Gombač
Slikanico zaznamujejo tenkočutne ilustracije Martine Ljubič  Foto: Maja Pertič Gombač

Knjiga Palma Berta je ena tistih, ki jo prebereš na dušek. Najbrž tudi zaradi okolja, v katerem se zgodba dogaja: v enem najlepših zalivov naše obale, v znamenitem parku - le kdo ne pozna Svetilnika? Ni ga, ki bi obiskal Izolo, ne da bi se sprehodil ob obali do parka in rta s svetilnikom. In skorajda ni izolske razglednice brez te značilne podobe. Kaj pa palmo Berto, jo mimoidoči poznajo? Tudi ta prebiva v Izoli.

Patricija Sosič Kobal nas vabi v prebujajoče spomladansko jutro tik ob morje na druženje z Berto in drugimi prebivalci tega parka. V prikupni zgodbi, ki je sad njene domišljije, popisuje vsakdanja življenja naših sopotnikov. Ta so na videz idilična, polna radostnih in upajočih trenutkov, seveda pa tudi bolečih, takšnih, ki poženejo strah v kosti, ko gre zares, za preživetje. Osrednji liki v pripovedi so živali, večinoma ptiči, in rastlinje, zlasti drevesa. Seveda pa je v ozadju vsega - človek. Prav ta s svojimi ozkimi pogledi in pogosto sebičnimi ter ne dovolj premišljenimi dejanji povzroča nemir, preplah in ogroža so-prebivalce, ob tem pa se ne zaveda, da dolgoročno prav tako sebe.

Patricija Sosič Kobal: Palma Berta, ilustrirala Martina Ljubič, založila Mestna knjižnica Izola, 62 strani, 18 evrov

Avtorico knjige od nekdaj spremlja ljubezen do umetnosti. Pred leti se je izražala predvsem skozi ples in veliko nastopala, poznamo jo pa tudi kot pesnico (posebno odmevna je njena zadnja dvojezična zbirka pesmi Srce sredi kaosa - Un cuore in mezzo al caos iz leta 2019, ki jo je v italijanščino prelila Jolka Milič), avtorico lutkovnih predstav, tudi radijskih iger … Tokrat se je lotila proze in ustvarila prelepo zgodbo, zelo prisrčno, obenem pa takšno, ki nas prebuja in ozavešča, predvsem pa kliče k odgovornejšemu odnosu do okolja.

Zametki so povezani tudi z obiskovanjem študijskega krožka Drevesa pripovedujejo v izolski knjižnici, ki je knjigo izdala in založila. Pripoved je s svojo preprostostjo, lepim slogom in igrivim jezikom prijetno in poučno branje za vse generacije. In to, da je nevsiljivo tako zelo sporočilna, je še njena dodatna odlika.


Najbolj brano