Normalne ljubezni ni, so le prave, iskrene, čiste

Slikanica Braneta Mozetiča o grških junakih Ahilu in Patroklu, namenjena najmlajšim bralcem in njihovim skrbnikom, nadaljuje avtorjevo vseživljenjsko poslanstvo, da bi vsako iskreno ljubezen kot družba sprejeli le kot to, kar preprosto je ... ljubezen.

 Brane Mozetič:   $@   Ahil in Patrokles, 
ilustrirala Ana Lucija Šarić,
  Škuc, zbirka Lambda, 16 strani, 
cena 20 evrov
Brane Mozetič: $@ Ahil in Patrokles, ilustrirala Ana Lucija Šarić, Škuc, zbirka Lambda, 16 strani, cena 20 evrov 

Zgodba o junakih Ahilu in Patroklu je eden najbolj znanih grških mitov. Ahil, sin morske nimfe Tetis in kralja Peleja, je po napovedi preročišča tisti, ki bo v imenu Grkov premagal Trojo. Mati ga v strahu obleče v deklico in pošlje na drug dvor, kjer živi s tamkajšnjimi hčerami. Od tam ga zbezlja Odisej, ki ga povabi v boj, a ga zaradi svoje mladosti Ahil zavrne in se vrne domov, kjer odrašča in postane nerazdružljiv s starejšim bratrancem Patroklom, ki je vešč bojevanja. “Patrokles in Ahil sta se veliko pogovarjala o vojni, sedela na robu polja, se držala za roke in si gledala v oči,” opisuje avtor. A Grke premagujejo Trojanci iz bitke za bitko, zato se prvi v boj odpravi Patrokles, ki izgubi življenje. Maščuje ga obupani Ahil, ki s svojo, danes vsem znano Ahilovo jezo ubije princa Hektorja, vendar ga pri tem z zastrupljeno puščico oplazi Hektorjev brat Paris. Zgodba o ljubezni Ahila in Patrokla je ostala živa do danes, govori pa o romantični ljubezni, kot v sklepu poudari avtor. Ljubezni, “ki premaga vse ovire, tudi smrt”.

V slikanici s sodobnimi, izčiščenimi in izvirnimi ilustracijami Brane Mozetič zgodbo pove preprosto, primerno najmlajšim. Eden najprepoznavnejših pesnikov tudi izven domačih meja in založnik LGBT literature najmlajšim zadnja leta v slikanicah niza zgodbe, ki izpovedujejo tudi istospolno ljubezen. Kot urednik je aktivno pomagal prodreti med obče brane literate marsikateri nadarjeni pisateljici oziroma pisatelju LGBT literature, nenazadnje tudi Suzani Tratnik, ki je bila že dvakrat nominirana za kresnika.

Tik pred letošnjim, s protikoronskimi ukrepi nekoliko zasenčenim mesecem ponosa pa smo dobili še eno slikanico, ki prikazuje nekaj povsem običajnega: ljubezen.


Najbolj brano