Lisbeth šestič in zadnjič

David Lagercrantz je poskrbel, da sta se junaka trilogije Millennium že šestič vrnila med bralce. Tokrat bojda zadnjič.

David 
Lagercrantz:  $@  
Dekle, ki je 
živelo dvakrat, 
prevedla 
 Danni Stražar, 
Učila 
International, 
400 strani, 
cena 34,90 evra
David Lagercrantz: $@ Dekle, ki je živelo dvakrat, prevedla Danni Stražar, Učila International, 400 strani, cena 34,90 evra 

Vrhunski hekerki Lisbeth Salander in raziskovalnemu novinarju Mikaelu Blomkvistu je vdahnil življenje švedski novinar in pisatelj Stieg Larsson. V sadovih svojega dela ni mogel uživati, saj je trilogija Millennium (Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo) postala svetovna uspešnica šele po njegovi smrti leta 2004. Tretji del je bil najbolj prodajana knjiga v ZDA v letu 2010, Amazon.com pa je avgusta istega leta objavil, da je Dekle z zmajskim tatujem postal prva e-knjiga z več kot milijon prodanimi izvodi. Po romanih iz trilogije so posneli tri filme na Švedskem (leta 2009), po prvem romanu pa ameriško predelavo (leta 2011).

V sporu med Larssonovo partnerko Evo Gabrielsson ter njegovima očetom in bratom sta svoj prav izbojevala slednja, ki sta za nadaljevanje Larssonove literarne zapuščine zadolžila pisatelja Davida Lagercrantza. Knjiga Dekle, ki je živelo dvakrat, letos izdana tudi v slovenskem prevodu, je že tretje nadaljevanje trilogije. Prvo, Dekle v pajkovi mreži, je izšlo leta 2015, drugo, Dekle, ki je iskalo pravico, pa leta 2017.

V šesti knjigi, za katero Lagercrantz pravi, da je tudi zadnja, sta v središču spopad med Lisbeth in njeno zlobno sestro Camillo ter raziskovanje smrti skrivnostnega brezdomca, povezane s koruptivnim in kriminalnim delovanjem švedske politične elite v navezi z rusko mafijo. Tako kot v vseh ostalih delih tudi v tem Lisbeth Salander ohranja svojo vlogo, pravzaprav poslanstvo zaščitnice in maščevalke trpinčenih žensk, ki mu je predana že od otroštva.

Lagercrantzov slog pisanja se skuša približati Larssonovemu, a ga ne dohaja. Dovolj učinkovito vzdržuje napetost, da je knjigo težko odložiti, vendar mu bralci, ki zgodbi sledijo že od prve knjige, očitajo precej pomanjkljivosti. Med drugim to, da je karakterizacija nekaterih likov šibka in ponekod nedomišljena. Glavna junakinja je v šestem delu fizično premalo prisotna, njen odnos z novinarjem Mikaelom Blomkvistom pa skorajda zreduciran na zakodirana sporočila z nasveti in namigi raziskovanje. Premalo za popoln bralski užitek. ID


Najbolj brano