Igrive uganke od fige do knjige

Sadež raste na drevesu, / včasih jo dobiš pod nos / ali sam tiščiš jo v žepu, / ker obljubam nisi kos. Kaj je to? Jasno, figa! Tržaški pesnik v novi knjigi naniza 75 ugank.

Pesnik, prevajalec in dramatik Miroslav Košuta, leta 1936 rojen v Križu pri Trstu, je nedavno iz predala potegnil 75 ugank, ki so prestale preizkus časa. Mojster besednih iger in zasukov uganko najpogosteje najde v naravi (mak, metulji, mravljišče, pav, žirafa, pajek, zebra, nosorog, psi, reka), navdihuje ga tudi predmetnost (palica, strelovod, klešče, pipa, satelitska antena, daljinec, računalnik, semafor, gumbi, knjiga), še posebej posrečeni pa so stihi, v katerih se živalski svet na polju dvoumja sreča s predmetnim (žerjav, žabica, lisice ...). Pri Košuti seveda ne manjka niti obmorska (svetilnik, mreža) in kraška motivika (jame, kapniki, ponikalnica, človeška ribica, lipicanci), uganko pa je mogoče spesniti tudi okrog neoprijemljivega (spanec, rojstni dan, čas, beseda, mamino naročje).

75 ugankam, ki jih je otroško igrivo ilustrirala Suzi Bricelj, je dodana še ena ugotovitev: “Kadar volk zatuli v luno, onemijo psi. / Če pa kozel ga posnema, se režijo vsi.”


Najbolj brano