Identitete razpokane družbe

Dobrodošli je zbirka (zelo) kratkih zgodb, v katerih avtorica slikovito obravnava aktualno temo migracij.

Vesna Lemaić: $@  
Dobrodošli, 
Cankarjeva 
založba, 
 152 strani,
 cena 22,98 evra
Vesna Lemaić: $@ Dobrodošli, Cankarjeva založba, 152 strani, cena 22,98 evra 

Vesna Lemaić, 37-letna slovenska pisateljica, v zbirki (zelo) kratkih zgodb Dobrodošli izreka dobrodošlico deklicam in dečkom, puncam in fantom, ženskam in moškim, ki jih sreča sredi njihove dolge poti v iskanju boljšega jutri. Nesebično jim ponudi čaj, jogi, raztegne kavč ... in spoznava kulture različnih narodov. V svojem najnovejšem knjižnem delu avtorica izpostavlja predvsem migracije. Aktualno temo predstavi na ilustrativen način, skozi spomine, doživljaje in fikcijo.

Majhni ali bežni dogodki odsevajo raznolike identitete, izbrane ali vsiljene, ter beležijo prostore, skozi katere osebe prehajajo ali pa so vanje ujete. V zgodbah se stikajo občutenja domačnosti in tujosti, ujetosti in izkoreninjenosti, pripadnosti in izločenosti, ki se porajajo iz razlike med nami in njimi. Razpokanost družbe se zgošča skozi doživetja in spomine pripovedovalke, ki poskuša sestavljati koščke z zavedanjem, da je površje trhlo zaradi vrzeli, za katerimi se odpirajo brezna ne-enakosti, ki jih ni mogoče zapolniti s smislom. Zgodbe ne iščejo rešitev, v žarišče pa postavljajo površinske pripetljaje z razumevanjem, da migranti niso zgolj nekaj mimobežnega, ampak se v njihovih sencah skrivajo številni pomeni.

Kot formo si je pisateljica izbrala kratke zgodbe, nekatere pa so še krajše, a dovolj globoke, da bralcu pustijo prostor za razmislek o migracijah na različnih področjih ter o migracijah različnih narodov in kultur v različnih zgodovinskih obdobjih. Razdelila jih je v devet sklopov, knjigo pa naslovila po prvem. Sledijo Oči, Gibanje, Igra, Dvoboj, Živali, Razglednice, Nasvidenje in Bjutiful. V vsakem je pet ali šest zgodb. Tako lahko bralcu obzorje razširi kar 48 zgodb.

Vesna Lemaić je na literarno prizorišče stopila leta 2008 s knjigo Popularne zgodbe, zbirko kratkih zgodb, za katero je prejela nagrade fabula, zlata ptica in najboljši prvenec. Zgodba iz prvenca je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction 2014. Leta 2010 je objavila roman Odlagališče, leta 2014 pa mu je sledil še roman Kokoška in ptiči. Zgodbe je objavljala v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in drugje. Njena besedila so prevedena v sedem jezikov.


Najbolj brano