Čokolado otrokom v Čokolandijo!

Čokolado otrokom v Čokolandijo, čokolado v Čokolandijo, se razlega ob izteku domiselne didaktične pravljice idrijskega ustvarjalnega dvojca.

Unesco in številne druge organizacije opozarjajo, da na nasadih kakava v nadvse težkih razmerah še vedno dela več kot 250.000 otrok, starih od devet do dvanajst let. S tem podatkom se sklene pravljica Brata Pirata in zaklad iz Čokolandije, ki jo je ustvaril idrijski dvojec: pisec Robert Šabec in ilustrirator Staš Kleindienst.

V osrčju zgodbe sta brata Vid in Amo, strašna pirata, ki nekega dne na obzorju uzreta ladjo. Napadeta jo in med zaseženim plenom v več skrinjah najdeta tisočero bleščečih cekinov iz okusne čokolade. Skupaj s podjarmljeno posadko Vid zagrize v slastni plen, le Amo ni “najbolj zadovoljen z nastalo situacijo”, kakor preberemo v enem od slogovnih zdrsov. V sicer lepo napisani pravljici pomorščaki in bralci izvedo, da čokolada prihaja iz Čokolandije, kjer pa kakavova zrna nabirajo povečini otroci, prikrajšani za igro in brezskrbno otroštvo. To je kajpada treba takoj popraviti!

Robert Šabec: Brata Pirata in zaklad iz Čokolandije, ilustriral Staš Kleindienst, Mladika, 27 strani, cena 16 evrov.


Najbolj brano