Četrt stoletja v medijih iz prve vrste

Peter Jančič je bil dolga leta novinar in urednik na Večeru, na Delu je bil pred desetletjem odgovorni urednik in kasneje novinar, letos pa so ga odpustili.

Peter Jančič se v prvi vrsti trudi dokazati, da so mediji danes (pre)pogosto orodje manipulacije, da torej beleženje dogajanja ni več glavni cilj. Postreže z nekaj primeri iz Delove “zakladnice” (domnevni otrok kardinala Rodeta, Patriin denar na računu SDS) in RTV (domnevne povezave neonacistov in SDS). Ob tem bralec, ki delovanja medijev ne pozna od znotraj, dobi vpogled v to, kako so stvari potekale pred desetletjem ali dvema, pa tudi, kako potekajo danes.

Jančič je med novinarji vedno veljal za nekoliko “Janševega” in kasneje “Slivnikovega” človeka. V knjigi svoj odnos do Danila Slivnika in Janeza Janše temeljito opiše in bralcu ponudi tudi vpogled v odnose z večino politikov prve lige v zadnjega četrt stoletja. Obdobje njegovega urednikovanja na Delu so zaznamovali konflikti z uredniki in novinarji, ki jih je prestavljal, odstavljal in umikal z dopisniških mest v tujini, o čemer pa ne napiše niti besede. Razvoj dogodkov je sicer pokazal, da je bil profesionalen, mil in prijazen v primerjavi z donedavnimi šefi na Delu, za katere ne najde dobre besede in jih zviška opisuje kot nekakšne ubogljive amaterje. A vendar bi nas zanimala še njegova plat zgodb, o katerih smo pred desetimi leti brali v medijih.

Peter Jančič: “Fake news” - lažnive novice, Založba Družina, 227 strani, 19,90 evra.


Najbolj brano