Bil je Peter, postal je Jasper

Od svetopisemskega sveta do računalniškega ekrana in sporočila na telefonu sega nenavadna pesniška zbirka, nova knjiga v opusu Petra Svetine (1970), pisatelja, pesnika, prevajalca, literarnega zgodovinarja in predavatelja na Univerzi v Celovcu.

Peter Svetina med nedavnim gostovanjem v Kopru  Foto: Andraž Gombač
Peter Svetina med nedavnim gostovanjem v Kopru  Foto: Andraž Gombač

Najbolj slovi po domiselnih, toplih, duhovitih knjigah za otroke, piše pa tudi poezijo za odrasle, v kateri prav tako ostaja igriv in najraje opeva vsakdanje drobnarije ter jih tako pospremi v umetnost. Zbirka Poročilo o Jasperju Krullu, iz katere je bral na nedavnem SloVečeru v Kopru, pa je v njegovi malhi nekaj povsem novega. “Jaz, Jasper Krull, tako mi je ime v knjigi življenja, pater Edelrid, táko je moje ime za ljudi, spočet iz črnega vina, rojen iz ušesa sveta ...” so uvodni verzi, s katerimi se lepo ujema naslovna ilustracija Damijana Stepančiča iz Svetinove lanske knjige Uho sveta - velikanski uhelj sredi neba nad solinami.

Lucija Stepančič v spremni besedi ugotavlja, da je Poročilo o Jasperju Krullu svojevrsten potopis, kar je pri Svetini prej pravilo kot izjema, a tokrat imamo v rokah poročilo notranjem, duhovnem potovanju v “obnebju religiozne lirike”. 33 pesmi se staplja v dolgo pesnitev o popotniku, ki med hojo skozi prostor in čas ne pozna meja - seže od antike do mobilnih telefonov. A ko pogled od lepote širnega sveta preusmeri vase, se odpre mračno podzemlje, poudarja Lucija Stepančič.

Svetina je na koprskem pogovoru pojasnil, da sta na pesnitev ključno vplivala bolečina ob samomorih najprej njegovega ljubega bratranca in kmalu zatem še kolega s celovške univerze Fabjana Hafnerja, pa tudi obnovljeno prijateljevanje s slikarjem Joštom Snojem, ki je zapustil duhovniški stan. Pesmi je napisal hitro, ime za literarni subjekt pa je našel na neki plošči, vzidani v hišo v nemškem mestu Hamelin. Svetina je opazil, da je bil resnični Jasper Krull Trubarjev sodobnik, pritegnilo pa ga je zlasti ime, ki ga je želel nekako uporabiti. Na Portugalskem ga je očaral Fernando Pessoa, ki je v pesmih ustvarjal svoje druge jaze in se izpovedoval skoznje. “S tem se znebiš avtocenzure,” pravi Svetina - in že nas nagovori kot Jasper Krull.


Najbolj brano