Arheologija nekega življenja

Dnevnik nezvestobe je vodnik med ostaline arheologovega življenja.

Emílios Salomú je v romanu, za katerega je leta 2013 prejel nagrado Evropske unije za književnost, prepletel tri osrednje motive oziroma teme: arheološka izkopavanja, ljubezen in nezvestobo.

Otok Kofunísiu usodno zaznamuje življenje arheologa Jórgosa Dukarélisa. Zaradi ženskega okostja iz kikladske prazgodovine, ki ga je odkril na tem otoku, je dosegel mednarodni sloves, a izkopanina ni vplivala le na Dukarélisovo poklicno pot in ga ovenčala s slavo, marveč mu je dodobra pretresla tudi zasebno življenje, saj je uničila njegov zakon. Tam je namreč spoznal Andigóni, študentko, ki je sodelovala na izkopavanjih, in se z njo zapletel v razmerje. Četudi se je Jórgosu zdelo, da je romanca kratkega veka, se je izkazalo nasprotno. Andigóni je z njim zanosila in ko mu je to sporočila, je vložil zahtevo za ločitev ... A njegov drugi zakon ni takšen, kot bi si Jórgos zares želel. Muči ga ljubosumje, za nameček pa še nekega dne Andigóni brez sledu izgine.

Dukarélis se odpravi nazaj na Kofunísiu, a tokrat ne z željo, da bi v zemeljskih plasteh iskal sledove minulih civilizacij, temveč v upanju, da se mu bodo razjasnile doslej neznane plasti njegovega življenja in odnosov.


Najbolj brano