Knjiga leta je Videmškov Plan B

Obiskovalci prvega e-Sejma slovenske knjige so izbirali med nominiranimi in izbrali: knjiga leta 2020 je Plan B novinarja Boštjana Videmška in fotografa Matjaža Krivica, ki sta pokazala, da pionirji boja s podnebno krizo že žanjejo sadove, in obenem opozorila na izzive prihodnosti. Knjiga, izdana pri založbi UMco, je izšla še v angleščini.

Boštjan Videmšek na zoom podelitvi iz svojega doma Foto: posnetek zaslona
Boštjan Videmšek na zoom podelitvi iz svojega doma Foto: posnetek zaslona

LJUBLJANA > Veliko nagrado knjižnega sejma je - s 301 glasom od 913 oddanih prek spletnega glasovanja - prejela knjiga Plan B, s podnaslovom Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, ki jo je delov novinar Boštjan Videmšek ustvaril na pobudo fotografa Matjaža Krivica, s katerim je dejansko obiskal več koncev sveta, kjer so podnebne spremembe vzeli zelo zares in se lotili iskanja rešitev. Delo, kot piše v utemeljitvi, “priča o tem, da se lahko marsikaj spremeni na bolje, če se ljudje tako odločijo”.

Plan B prinaša zgodbe o nenavadnih in trmastih vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo. “Ko spreminjajo življenje mest, otokov in držav, ne varujejo le podnebja, ampak življenje ljudi v teh krajih spreminjajo na bolje. Ko začnejo ljudje razmišljati in delovati v korist narave in zelene prihodnosti, se hkrati zgodi nekakšen sociološki fenomen: ne pozdravi se le narava, ampak bolj človeški in solidarni postanejo tudi medsebojni odnosi. Znova se kot v kakšnem romanu Čehova vzpostavi pojem - dober človek,” je v obrazložitvi zapisala žirija. Plan B je označila za pomembno knjigo, oziroma “odličen političen program za prihodnost”.

Kot je Videmšek dejal sinoči, je nagrade v času pandemije, ki je med drugim ukradla tudi ogromno temeljne pozornosti, vesel. Pomembno se mu zdi, da so bralke in bralci za knjigo leta “v času grobih napadov na novinarstvo in drvenja v post-faktični svet glasovali za novinarsko, stvarno knjigo”. Knjiga o boju s podnebno krizo, ključno fronto človeštva, sporoča, da je zdaj za akcijo. V tem duhu je Videmšek sinoči na svojem facebook profilu zapisal: “Dolgo potovanje je to bilo. Ki pa se še zdaleč ni končalo. Plan B obstaja. Čas je, da ga uresničimo.”

Za nagrado so bili poleg Plana B nominirani še strip Zorana in Ivana SmiljanićaČrni plamen (založba ZRC in Primorski dnevnik), priročnik Mihe KovačaBerem, da se poberem (Mladinska knjiga), strokovna monografija Jožeta PirjevcaPartizani (Cankarjeva založba) in biografija Rac, ki jo je napisala Petra Pogorevc (Beletrina).

Letošnja žirija v sestavi Tone Smolej, Vlasta Vičič, NinaKožar, Irena Štaudohar in Domen Fras po besedah predsednika Smoleja ni imela lahkega dela, saj so založbe predlagale več kot 70 knjig, sama pa je dodala še nekaj naslovov. Skladno s pravilnikom je izbrala knjige štirih različnih žanrov. Ker je zaznala veliko kakovostnih naslovov iz humanistike, se je odločila, da bo v tej zvrsti nominirala dve knjigi, in sicer Plan B in Pirjevčevo monografijo. Z nominacijo stripa Črni plamen se je žirija spomnila stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu. Ker je poslanstvo nagrade tudi promocija branja, je izbrala Kovačev priročnik Berem, da se poberem, zaradi izjemne kulturološke vrednosti pa je nominirala še biografski roman Rac.

Poleg velike nagrade SKS so podelili še posebno priznanje za e-založništvo, ki so ga namenili korpusu pisne standardne slovenščine Gigafida 2.0, ki ga upravlja Center za jezikovne vire in tehnologije.


Najbolj brano