Kino Otok znova vabi na filmska doživetja in druženja ob filmu

18. mednarodni filmski festival Kino Otok je sinoči krenil med ljubitelje sedme umetnosti s slavnostnim odprtjem na osrednjem festivalskem prizorišču v Letnem kinu Arrigoni, kjer je otoško premiero doživel celovečerni dokumentarec avstrijsko-slovenske koprodukcije Verschwinden/Izginjanje.

 Andrina Mračnikar (druga z leve),  ob njej mož, producent   Jürgen 
Karasek,  direktorica festivala Tanja Hladnik in  glavna selektorica 
filmskega programa Varja Močnik. Foto: Emina Gazibera
Andrina Mračnikar (druga z leve), ob njej mož, producent Jürgen Karasek, direktorica festivala Tanja Hladnik in glavna selektorica filmskega programa Varja Močnik. Foto: Emina Gazibera

IZOLA > Predstavila ga je režiserka Andrina Mračnikar. Režiserka v pretresljivem dokumentarcu “raziskuje osebno, družinsko, družbeno in politično zgodovino ter sodobnost dvojezične avstrijske Koroške, kjer slovenskega jezika v javnih prostorih že dolgo ni več slišati”. V njem je režiserka tudi predstavila, kakšne posledice ima izginjanje maternega jezika na osebni in družbeni ravni in kakšno vlogo ima pri tem politika.

Do nedelje se bodo na več prizoriščih zvrstili številni filmi različnih žanrov in tematik, nenazadnje bo Podmornica poskrbela tudi za najmlajše, na Svetilniku, kjer bo največ druženja, pa bodo tradicionalno na ogled kratki in eksperimentalni filmi.

S polnoletnostjo Kino Otok letos posveča veliko pozornosti ekologiji in dogodkom brez odpadkov, v želji da bi festivalsko doživetje čim manjši odtis na okolje.


Najbolj brano