Kiara Zuljan bo vselej tam, kjer je glasba

Kiara Zuljan, 17-letna dijakinja Gimnazije Nova Gorica, prihaja iz znane slovenske glasbene družine, kar jo je od nekdaj navdihovalo in to ne samo na področju glasbe, ampak v življenju nasploh. Po značaju sončna in nasmejana učenka solopetja se je za petje odločila pri dvanajstih letih, ko je na Glasbeni šoli Nova Gorica še obiskovala ure klavirja pri Mileni Židanik Vuga in Mihu Štoklju.

Kiara Zuljan se zgleduje po  očetu, znanemu rock kitaristu Boru 
Zuljanu.
Kiara Zuljan se zgleduje po očetu, znanemu rock kitaristu Boru Zuljanu. 

Takrat jo je v svoj razred sprejela učiteljica petja Marjetka Luznik in tako se je začelo novo glasbeno poglavje Kiare Zuljan, ki je medtem zaključila osmi razred klavirja, šesti teorije in drugega iz solfeggia.

Kiaro glasba spremlja že od malega; nono je bil harmonikar in učitelj harmonike, oče, kitarist Bor Zuljan, je znan rock glasbenik. Vse do tega šolskega leta, ko je vstopila v tretji letnik, je pela v zborih. Sedaj pa se je resneje posvetila solopetju. S petjem je začela pri dvanajstih letih, ko je prišla do Marjetke Luznik v želji, da bi nekoč študirala jazz petje na konservatoriju. Stvari so se drugače obrnile in danes Kiara Zuljan ugotavlja: “Klasična glasba mi je dala podlago, začela sem se zavedati svojega telesa. Na tej podlagi pa lahko nadaljuješ v druge glasbene zvrsti.” Glasbenica nima svojega najljubšega skladatelja. “Všeč so mi italijanske pesmi, od zmeraj so mi bile! Drugače pa nisem izbirčna glede skladateljev,” pravi.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Kiara Zuljan, gostja nocojšnje oddaje Primorski glasbeni talenti na Radiu Koper, bo ob 20.00 zapela pesmi W. A. Mozarta, C. Preglja, G. F. Händla, A. Scarlattija, J. Masseneta ob klavirski spremljavi Andreje Konjedic.

V preteklem letu je na 48. državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG osvojila zlato plaketo. Čeprav je imela tremo, ko je stopila pred žirijo, se je odela v svoj mehurček, trema je izginila in je uživala v petju. Učiteljica Marjetka Luznik je bila z rezultati in nastopom učenke na tekmovanju zadovoljna: “Je ena tistih oseb, ki imajo tremo, dokler ne stopijo na oder, potem pa se znajo zbrati. Na obeh tekmovanjih je naredila najbolje, kar je takrat lahko.” V tem času se Kiara pripravlja na glasbeno tekmovanje Musica Goritiensis, ki ga bosta v aprilu v Gorici prvič priredila SCGV Emil Komel in Kulturni center Lojze Bratuž.

Iz pogovora je razbrati, da Kiari ni nikoli dolgčas. Njen prosti čas je zapolnjen z raznimi dejavnostmi. Najpomembnejše zanjo pa je: “ … šola. Brez šole ne bom prišla nikamor, to je temelj za uspešno življenje v prihodnje.” Čas za stvari, ki jo veselijo, pa je vedno našla, poleg glasbe je bila v preteklosti njena ljubezen tudi ples. “Pomembno je, da se zavedamo, kaj nam veliko pomeni v življenju in si vzamemo čas za stvari, ki nas osrečujejo in … ne pozabiti na šolo, ker je res pomembna,” doda v smehu. Kaj pa navdih? Od kod ga črpa? “Najpogosteje iz sebe. Navdihuje pa me tudi oče; da je prišel do tega, kar je sedaj, je moral veliko delati in še danes vsak dan vadi, se izboljšuje, tudi če je izjemno dober. Želim mu biti podobna. Zdi se mi, da smo vsi v družini taki - ko si enkrat nekaj zadamo, želimo to narediti po najboljših močeh.” S čimer bi soglašala tudi njena učiteljica, ki o Kiari pove, da je zanimiva oseba: “Vse na kar jo opozorim, iz ure v uro popravi. Gre domov, si reče 'meni gre to na živce', vadi na šibki točki in ko pride naslednjič na uro, je popravljeno. S takim učencem je lepo delati. Je zgledna učenka, muzikalna, talentirana, glas ima zelo lep. Nimam kaj več dodati.”

Čeprav je Kiara Zuljan nadarjena pevka in obožuje glasbo, jo bo študij najverjetneje popeljal na druga profesionalna področja. Glasba pa bo ostala vedno njena najljubše področje: “Glasba mi pomeni otroštvo, srečo, veselje. Je prostočasna dejavnost, ki mi pomaga, da se odmaknem od težav. V glasbo se zatečem v slabih dnevih, ker me sprosti. Tudi če z njo ne bom profesionalno nadaljevala, jo bom imela zraven, bom tam, kjer je glasba.”


Najbolj brano