Katji Pegan še en mandat

Gledališče Koper bo tudi naslednji pet let vodila režiserka Katja Pegan, direktorica že vse od njegove ponovne obuditve pred 21 leti. Na razpis so se prijavile tri kandidatke, zadnjo besedo je imel župan Aleš Bržan.

Katja Pegan Foto: Ilona Dolenc
Katja Pegan Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Poleg Katje Pegan sta se razpis za mesto direktorja Gledališča Koper prijavili še Izolanka dr. Anja Bajda, po izobrazbi dramaturginja, ki vodi Kulturni dom Cerknica, ter igralka, pisateljica in gledališka pedagoginja Maja Gal Štromar iz Kopra, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani.

Režiserko, ki bo koprsko gledališče skupno torej vodila vsaj četrt stoletja, smo prosili za komentar. “Kaj je najlepše v življenju? Ko vidiš kako shodi tvoj otrok, kako raste, dobiva svoj izraz, moč in stališče,” je zapisala. “Ko vidiš, da hodi pokončno in radostno in da verjame v smisel svojega početja, ko verjame v moč svojega poslanstva. Ko veš, da ve, da je avtor iluzije, ki je (po Voltairu) med užitki na prvem mestu. Prepotrebne iluzije v času pandemije. Lepo je imeti možnost to videti. Čeprav čez 40 nagrad, ki jih je to gledališče priigralo v zadnjem mandatu, ni od muh. Seveda pa gledališče ni moj otrok, je otrok vseh delavcev, ki so se danes z mano tega novega mandata razveselili.”  


Najbolj brano