Karjola, ljubezen in rokenrol

“Žene, gospodične, deklice, mame, sestre, sestrične in druge, vse naj naj za vaš praznik,” je pevec Tomi Meglič ob zahajanju dneva žena čestital poslušalkam. In se ob izteku akustičnega koncerta v razprodanem Kulturnem domu Postojna še posebej zahvalil občinstvu, ki poganja Siddharto.

 Petčlanska Siddharta z gostujočim tolkalcem je razprodano dvorano Kulturnega doma Postojna napolnila z bogatim zvokom.  Foto: Maja Pertič Gombač
Petčlanska Siddharta z gostujočim tolkalcem je razprodano dvorano Kulturnega doma Postojna napolnila z bogatim zvokom.  Foto: Maja Pertič Gombač

POSTOJNA > “Ljudje, ki prihajate na koncerte, ste naša gonilna sila, z vami si podajamo rokenrol energijo. To je ljubezen, ki nas izpolnjuje in osrečuje,” je Tomi Meglič na petkovem koncertu v Postojni pripovedoval in prijatelje v dvorani povabil tja, kjer je prijetnih občutij v izobilju, kjer ni žalosti, sovraštva, temnih čustev, kjer je le “čista, odkrita, svobodna ljubezen” - med drevesa ali Medrevesa, kakor je Siddharta zapisala v naslovu pesmi, uvrščene na lanski album Nomadi.

Dolgoživa skupina iz Ljubljane je že pred dobrimi 15 leti podrla rekord, ko je na bežigrajski stadion pritegnila 30.000 poslušalcev, pred osmimi leti je album VI posnela na velikem koncertu na stožiškem stadionu, zadnje čase pa niza drugačne uspehe, o katerih ne bo moglo poročati ogromno prič.

Objeti občinstvo

V Postojni je Siddharta nastopila v dvorani z 288 sedeži, kjer je bil vsakdo na dlani vsakomur, kjer obiskovalci niso potrebovali daljnogledov in kjer so glasbeniki lahko že skoraj dobesedno objeli vse poslušalce - in Tomi je bil na dobri poti k temu, ko je med starejšo Na soncu vstal in refren “Jaz ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce!” ponesel v parter, se objemal z obiskovalci in prisluškoval utripu njihovih src.

Četudi je po uvodni Nastalo bo napovedal akustičen, “ne tako glasen in malo bolj zasanjan” koncert, so mu kitarist Primož Benko, basist Jani Hace, klaviaturist Tomaž Okroglič Rous in bobnar Boštjan Meglič ter gostujoči tolkalec Martin Janežič - Buco pomagali tkati zelo bogato, občasno tudi gromko glasbo, odlično ozvočenje in dobra akustika pa sta omogočila razločnost tako glasbil kakor vokalov.

V skoraj dveh urah in pol se je zvrstilo 20 pesmi. S prvenca Id, ki praznuje 20-letnico, se je oglasila le Le mavrica, z največ skladbami je bil zastopan Nord (2001), akustično je zazvenel tudi hit B Mashina, album Rh- (2003) so zastopali Naiven ples, Rave in Ring, poslastica pa je bila vrnitev v leta brezskrbnosti s pesmijo Spet otrok z albuma VI (2011). Zazvenelo je več pesmi s plošč Infra in Ultra (2015), tudi uspešnica Ledena in pa Strele v maju, ki jo na albumu prepeva še soavtor Damir Urban z Reke - Tomi Meglič ga je v Postojni označil za genija, sam pa si je v lastnem bendu za ta večer prislužil nadimek Tomi Predjamski.

Z lanskih Nomadov se je kot prva oglasila Jaz, pred nekaj dnevi pospremljena tudi z videospotom, na akustični turneji pa preoblečena v imeniten aranžma: začne se samo s Tomijevim vokalom in kitaro, šele pozneje sledi eksplozija vseh glasbil.

Bend dobi avtograme

Šege in navade narekujejo, da se člani Siddharte nekaj minut po koncertu pridejo družit z oboževalkami in oboževalci, se fotografirat, podpisovat ... Tokrat pa jih je čakalo presenečenje, saj so podpise dobili tudi oni. V avli kulturnega doma sta jih po nastopu sprejela gostiteljica Katja Jordan in domačin Zoran Jerebic, njihov fan, ki je poskrbel za posebno presenečenje: bendu je izročil samokolnico, v postojnski tovarni izdelano karjolo, ampak unikatno, posejano s skoraj 300 podpisi: ob vstopu v dvorano so jo s svojimi avtogrami prekrili obiskovalci.

Tako bo postojnski večer ostal s Siddharto, pa naj suvenir postane uporabno orodje ali eksponat v muzeju rokenrola.  


Najbolj brano