Kadar zaigrajo skupaj, se vse zablešči

Trobilni kvintet Glasbene šole Sežana, ki so ga spomladi sestavljali Valentina Dujc in Gašper Sosič na trobentah, hornistka Lucija Škamperle, pozavnist Jaka Bevčič ter Gašper Prelc na tubi, se lahko pohvali s srebrnim priznanjem z državnega tekmovanja Temsig.

 Trobilni kvintet Glasbene šole Sežana so spomladi sestavljali 
Valentina Dujc in Gašper Sosič na trobentah, hornistka Lucija 
Škamperle, tubist  Gašper Prelc in pozavnist Jaka Bevčič.    Foto: arhiv GŠ Sežana
Trobilni kvintet Glasbene šole Sežana so spomladi sestavljali Valentina Dujc in Gašper Sosič na trobentah, hornistka Lucija Škamperle, tubist Gašper Prelc in pozavnist Jaka Bevčič.  Foto: arhiv GŠ Sežana

Kvintet, ki je muziciral pod mentorstvom prof. Petra Pačnika, je bil na letošnjem Temsigu poleg novogoriškega tria trobent iz nižje starostne kategorije edini zastopnik primorskih glasbenih šol v komornem muziciranju. Kar je res škoda, saj je po Pačnikovem mnenju prav komorna glasba najboljša šola za življenje, v katerem se moraš naučiti prilagajanja. Tudi med mladimi skupno igranje prinese veliko več veselja kot pa solistično. “Tisti, ki igrajo v kakšnem takšnem sestavu, so veliko bolj tolerantni in prijazni do drugih ljudi. Zato sem res vesel, da mi je v lanskem šolskem letu uspelo dobiti prav takšno, originalno zasedbo trobilnega kvinteta, ki vključuje dve trobenti, rog, pozavno in tubo, saj je težko najti učence na vseh teh instrumentih, še zlasti ker morajo biti vsaj približno enakovredni v sposobnostih in znanju,” pravi Pačnik. “Trobila poučujem že 25 let in v vsej karieri mi je prvič uspelo sestaviti originalni trobilni kvintet. Zato sem z velikim navdušenjem delal s tem sestavom, sploh ko sem ugotovil, da imamo priložnost pokazati se na državnem tekmovanju. Tudi z rezultati s tekmovanja sem zelo zadovoljen, saj nam je zmanjkala le ena točka do zlate plakete, kar je za tak mlad ansambel velik uspeh.”

Valentina Dujc, ki obiskuje osnovno šolo v Divači, se trobente uči že sedmo leto. Pred tremi leti smo jo že gostili v naši rubriki kot zmagovalko svoje kategorije v trobenti na Temsigu, kasneje pa si je priigrala zlato plaketo in prvo nagrado še na tekmovanju Pamus. Tudi letos se namerava udeležiti državnega tekmovanja, ob tem pa še tekmovanja Bolero, saj zelo resno razmišlja o pripravah na sprejemne izpite za ljubljanski konservatorij, kamor se želi vpisati po končani osnovni šoli. Gašper Sosič je obiskoval osnovno šolo v Hrpeljah, zdaj pa kot dijak srednje tehnične šole v Kopru še vedno najde čas za obiskovanje glasbene šole, poleg tega se še dodatno stimulira v Brkinski godbi in ljubiteljsko sodeluje v narodnozabavnem ansamblu. Lucija Škamperle iz Divače se je na glasbeni šoli kar sedem let učila igranja na rog. V tem času je nanizala tudi vrsto uspehov, tako na nastopih kot na tekmovanjih. Ob zaključku šolanja je na mednarodnem tekmovanju Bolero prejela zlato plaketo in zasedla absolutno prvo mesto v svoji kategoriji. Z ansamblom Kraški rogisti si prizadeva animirati mlade bodoče instrumentaliste, da se odločijo za ta manj popularen, ampak zelo zanimiv in zabaven instrument. Jaka Bevčič se je sedem let učil pozavno na nižji glasbeni šoli, letos spomladi, ob koncu šolskega leta, pa se je odločil za nadaljevanje šolanja v pozavni na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Nasprotno pa se je Gašper Prelc, ki je najprej tri leta igral bariton in se potem še štiri leta učil tubo, odločil, da zaključi šolanje. Tube pa nikakor ne misli zapustiti, še naprej jo bo igral v “divaški godbi”. Tudi ostali člani kvinteta z velikim veseljem sodelujejo v orkestrih, bodisi v Pihalnem orkestru Divača bodisi v Brkinski godbi 2000. Njihov kvintet v tem šolskem letu ne deluje več v isti sestavi, a vsi nekdanji člani po potrebi še priskočijo na pomoč, saj vselej najdejo motivacijo in željo po nadaljnjem udejstvovanju. Zato so vsi še vedno aktivni na več področjih v lokalnem okolju.

Drevi v radijski oddaji kvintet trobil

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo prisluhnili Trobilnemu kvintetu Glasbene šole Sežana, ki je spomladi v studiu Hendrix posnel baročni partituri, Lullyjevo Koračnico in Hookovo Uverturo ter še Straussov Potpuri. Z dvema skladbama se mu bo pridružil mladi klarinetist Drejc Boškovič iz Idrije.

Dokaz več, da ima glasbeno izobraževanje v osnovnošolskem programu res pozitivne učinke na mlade, kakor seveda tudi glasba sama.

Lea Hedžet, Radio Koper  


Najbolj brano