Tine Lestan: Kadar igram, odmislim vse drugo

Najrazličnejša tolkala, jazzovske klaviature, električna kitara, star pisalni stroj, ustvarjanje glasbe po vzoru skupine Wintergatan, raziskovanje različnih trikov snemanja glasbe in avdio produkcije ter svet svetlobnih učinkov predstavljajo vsakdan 15-letnega Tineta Lestana iz Orehovelj pri Mirnu.

Tine Lestan Foto: osebni arhiv
Tine Lestan Foto: osebni arhiv

Glasbena muza se je v Tinetu Lestanu prebudila že zelo zgodaj: “Ko sem imel dve leti, sem bil na koncertu Brkinske godbe 2000. Tam sem videl bobne in vsa tolkala. Ob prihodu domov sem vzel lonce iz omare in po njih začel udarjati s kuhalnicama. Za Miklavža sem pri štirih letih dobil prvi komplet bobnov, sicer otroški, a mi je bil zelo všeč in mi je pomagal pri učenju osnovnih ritmov.”

S šestimi leti so ga starši, ki niso glasbeno izobraženi, vpisali v Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, kjer je šest let spretnosti na tolkalih osvajal pod mentorstvom Patricka Quaggiata. Šolanje je nadaljeval v Komnu, v podružnici Glasbene šole Sežana, kjer je njegov učitelj postal Matija Tavčar: “Spoznati učenca, kot je Tine Lestan, je resnično privilegij, ki se ti zgodi le redko v karieri učitelja. Tine namreč požira vse, kar mu pokažeš in poveš. Zanimivo pa je, da vse skupaj potem še razvije in nadgradi s svojo kreativnostjo in z novimi pristopi. Seveda se te širine ni mogoče naučiti v glasbeni šoli, Tine to raziskuje sam doma. Kar je najbolj pohvalno, je dejstvo, da mu uspe multimedijo, računalniško znanje, elektronsko glasbo in vse, kar je s tem povezano, spretno povezati s klasičnimi tolkali in z vsem, česar se nauči v glasbeni šoli. To njegovo prepletanje je resnično fascinantno. H glasbi vedno pristopi celostno, skladbe tudi sam napiše ali jih priredi, jih doma pridno vadi in zatem še vrhunsko posname, tako avdio kot video. Nato vse skupaj uredi v lep končni izdelek, ki si ga je mogoče ogledati in slišati na njegovem youtube kanalu.”

Raznolike melodije Tineta Lestana

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo prisluhnili različnim glasbenim udejstvovanjem Tineta Lestana.

Tine namreč vzporedno s poukom tolkal obiskuje tudi lekcije jazz klavirja pri Anžetu Vrabcu, doma pa ima razkošno opremljen studio, v katerem vadi, ustvarja glasbo in se preizkuša v avdio produkciji in studijskem snemanju. “Imam komplet bobnov, električno in bas kitaro, električni klavir, ksilofon, melodiko, šest manjših tolkal in poseben elektronski ksilofon, na katerega lahko igram praktično vse inštrumente. Na teh glasbilih tudi sam ustvarjam glasbo, pri čemer m je vzornica švedska skupina Wintergatan. Njena glasba mi je všeč prav zaradi posebnih in zanimivih kombinacij različnih in neobičajnih inštrumentov. Doslej sem ustvaril in posnel več skladb, med katerimi naj omenim MalletKAT song in zadnjo Speed of the light. Imam tudi svoj youtube kanal, ki sem si ga ustvaril, ker hočem svoje izdelke deliti z drugimi in se sproti učiti tehnike snemanja in editiranja. Objavljam pa tudi 'drum coverje' in multiinštrumentalne 'coverje' pesmi in skladb, ki že obstajajo,” pravi Tine in dodaja, da so mu vse to omogočili starši. Oče Žarko tudi vestno skrbi, da posname vse sinove javne nastope, tudi tiste z Brkinsko godbo 2000 na Madžarskem ali s Kraško-brkinskim orkestrom na tekmovanju v Avstriji: “Tine sicer ni perfekcionist. Njegov stavek 'ah, saj sem že dovolj vadil' pogosto slišim. Ima pa močno željo po ustvarjanju glasbe, tudi tiste za zabavo poslušalcev.”

Čeprav je Tinetova mladost prežeta z glasbo različnih žanrov, pa je klasična glasba še vedno na prvem mestu: na državnih tekmovanjih Temsig 2017 in 2020 je osvojil zlati plaketi in 4. mesti, pred mesecem pa je uspešno opravil sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (smer klasična glasba).

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano