Jutri Ta veseli dan kulture: od Kosmača do Tomosa

Jutri, na Ta veseli dan kulture, Prešernov rojstni dan, bo vrata na stežaj odprlo veliko kulturnih ustanov v naši deželi. Marsikje bodo postregli tudi z novimi razstavami, projekcijami, pogovori ...

Na Prešernov rojstni dan bodo  v Mestni galeriji Nova Gorica 
gostili kiparsko razstavo  Vasje Kavčiča.
Na Prešernov rojstni dan bodo v Mestni galeriji Nova Gorica gostili kiparsko razstavo Vasje Kavčiča.  

PRIMORSKA > Jutri ob 19. uri se bo v Mestni galeriji Nova Gorica z razstavo Krog v kvadratu predstavil kipar Vasja Kavčič (1977) iz Kobarida. Od velikih lesenih kipov se je obrnil k reliefu, redkejšemu v sodobni umetnosti, so zapisali v vabilu na razstavo, ki bo na ogled do 24. decembra. Umetnika bo na otvoritvi predstavila umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj.

V Tolminskem muzeju bodo Ta veseli dan kulture praznovali pod naslovom Ob Kosmačevem harmoniju. Z gosti, med katerimi bodo tudi hči Cirila Kosmača (1910-1980) Nanča Kosmač Kogej, njegov nečak Bogdan Kosmač in pevka Bogdana Herman, se bodo pogovarjali o pisateljevem delu in predstavili najnovejšo muzejsko pridobitev: harmonij izdelovalca Lenarčiča z Vrhnike, glasbilo, ki je spremljalo kar tri generacije Kosmačeve družine. Glasbeno-pogovorni večer se bo pričel ob 18. uri.

V Kosovelovem domu Sežana bodo predstavili iOtok, dokumentarec o zadnjih 13 prebivalcih hrvaškega otoka Biševo. Ob 18. uri bosta v pogovoru sodelovala režiser Miha Čelhar in pisatelj Mate Dolenc, ob 19. uri bo sledila projekcija.

V koprski galeriji Meduza bodo Obalne galerije Piran ob 19. uri odprle razstavo Tomos - na sedlu spominov. Pobudnik je Stevo Vujić, predsednik Društva Tomos in skrbnik manjšega muzeja na Kidričevi ulici. Tokratna razstava se osredotoča na grafično oblikovanje. Do 2. februarja bo na ogled promocijsko gradivo, s katerim so gradili prepoznavnost blagovne znamke in uspešno tržili najrazličnejše Tomosove izdelke.

V Mestni knjižnici Piran bodo člani Foto kluba Portorož ob 18. uri predstavili koledar, v katerem so izvirno vizualizirali 13 uspešnic izolskega kantavtorja Draga Misleja Mefa.

Pomorski muzej Sergej Mašera Piran že ob 11. uri vabi v portoroški Monfort, kjer bodo predstavili predloge za bodočnost Sečoveljskih solin, ki so jih pripravili študentje oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani .

V Pokrajinskem muzeju Koper napovedujejo petletni projekt Koper - Capodistria 1500, posvečen jubileju srednjeveškega Kopra, ki ga povezujejo s posvetitvijo Nazarija iz Boršta v koprskega škofa leta 524, v Goriškem muzeju pa bodo na stežaj odprli vse svoje muzejske zbirke, večerni sprehod skozi depoje časa pa je zasnoval samostojni muzejski tehnik, oblikovalec Boris Blažko, 40 let zaposlen v Goriškem muzeju, “namesto običajnega poslavljanja ob odhodu v pokoj”.


Najbolj brano