Jutri se prične festival Vilenica

Jutri ob 19. uri se bo z večeri v Kopru, Sežani, Trstu, Ljubljani, Kočevju, Celju in Hrastniku pričel33. mednarodni literarni festival Vilenica, na katerem bo glavno nagrado prejel Ilija Trojanow.

Festival Vilenica so  pred dnevi na Društvu slovenskih pisateljev  predstavili (z desne) podpredsednik  
žirije in urednik pri Cankarjevi založbi Aljoša Harlamov, predsednica žirije Lidija Dimkovska, član 
žirije Andrej Pleterski in  po Svetinovem odstopu začasna predsednica društva Gabriela Babnik.  Foto: Andraž Gombač
Festival Vilenica so pred dnevi na Društvu slovenskih pisateljev predstavili (z desne) podpredsednik žirije in urednik pri Cankarjevi založbi Aljoša Harlamov, predsednica žirije Lidija Dimkovska, član žirije Andrej Pleterski in po Svetinovem odstopu začasna predsednica društva Gabriela Babnik.  Foto: Andraž Gombač

SLOVENIJA > Festival, ki ga organizirata Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica iz Sežane, bo vse do sobotne sklepne slovesnosti v kraški jami povezovala tema Pisati in preživeti. Nanjo se bo navezovalo 15 avtorjev iz srednjeevropskih in drugih držav, ki so s kratkimi biografijami in literarnimi deli zastopani tudi v festivalskem zborniku.

Med bralce prihaja še antologija sodobne malteške književnosti Wara Settembru, lanski vileniški lavreat, ukrajinski pisatelj Jurij Andruhovič, pa bo ob letošnji vrnitvi predstavil svoj roman Moskoviada, ki sta ga kakor prejšnjega Dvanajst krogov prevedla Primož in Janja Vollmaier Lubej.

Štipendijo Srednjeevropske pobude bo dobila 26-letna moldavska pisateljica, pesnica in novinarka Maria-Paula Erizanu, ob slovenski avtorici v središču Mojci Kumerdej pa bo največ pozornosti žel lavreat, leta 1965 v Bolgariji rojeni in v nemščini pišoči Ilija Trojanow. Več v jutrišnji posebni prilogi.  


Najbolj brano