Jure Lesar: “Zame je glasba kanal, skozi katerega se prečistim”

Jureta Lesarja poznamo kot glasbenika, avtorja melodij in besedil, pevca ter kitarista, pa tudi frontmana skupine Eskobars in velikega oboževalca kantavtorjev. Tokrat se Pirančan poslušalcem predstavlja s svojim novim projektom in albumom Zemljin sin, ki ga napoveduje za to jesen.

Jure Lesar Foto: Nika Slokar
Jure Lesar Foto: Nika Slokar

V začetku poletja je izdal prvi single Mestno kolo. “Tako kot se obnaša tekst, tako naj se obnaša tudi glasba. Tu se skriva življenjska zgodba, ki je lahko zgodba drugih, s katero se lahko povežemo in za trenutek najdemo svojo prostost,” je Jure Lesar na pot pospremil skladbo.

Pri snemanju albuma je sodeloval s producentom in multiinstrumentalistom Denisom Horvatom, bobnarjem Davidom Morganom, kitaristom Zoranom Čalićem, basistom Luko Mrdakovićem in kitaristom Janom Fanedlom, pri pesmi Mestno kolo pa je za didžeridu prijel Mitja Rozman.

Jure Lesar

glasbenik

“Lahko povem, da je kar velik izziv biti glasbeni ustvarjalec v Sloveniji, kjer je umetnost zelo podcenjena. Je treba biti vztrajen, ne samo nadarjen.”

Za to jesen je napovedan vaš prvi solo album. Kaj bo sporočal svetu?

“Album nima namena sporočati, ampak dati poslušalcem zgodbo, s katero se lahko nekdo poveže in morda najde svojo prostost. Sem velik oboževalec glasbe, ki ima besedila, s katerimi se poistovetim in zraven doživljam močna čustva. To niso samo pesmi, ampak zdravila.”

Prihajajoči album je zanimivo naslovljen Zemljin sin. Koga predstavlja ta oznaka?

“Dejansko je vsako živo bitje Zemljin sin. Zame pa je Zemljin sin tisti, ki čuti pripadnost naravi in živi v harmoniji z njo.”

Eskobars se bodo še oglasili

Po uspehih z bendom Eskobars se tokrat predstavljate kot kantavtor. Lahko primerjate ustvarjanje kantavtorja leta 2018 v Piranu z denimo vam ljubim Bobom Dylanom v šestdesetih letih v ZDA?

“Ne bi se rad opredelil kot kantavtor. Sem pa oboževalec kantavtorjev, ki vplivajo na moje ustvarjanje. Težko se primerjam s takim avtorjem, ki je živel v čisto drugačnem svetu in čisto drugačnih časih kot jaz. Vem samo, kdo je Jure Lesar v letu 2018, in lahko povem, da je kar velik izziv biti glasbeni ustvarjalec v Sloveniji, kjer je umetnost zelo podcenjena. Je treba biti vztrajen, ne samo nadarjen.”

Kje črpate navdih za besedila?

“Iz svojega življenja, iz zgodb drugih ljudi, knjig in medijev, ki so name naredili vtis. Nekatere pesmi so nastale iz spomina na moje otroštvo in opazovanja, kdo sem zdaj. Nekaj pa jih je nastalo kot samoterapija, med katero sem se pogovarjal sam s sabo. Vsak lahko najde način, kako se osvoboditi čustev, misli in energije, ki se kopičijo v njem. Zame je glasba kanal, skozi katerega se prečistim.”

Ali samostojna plošča pomeni konec skupine Eskobars?

“Ne. Gotovo bomo še sodelovali.”

Vinilka je lepša in zveni bolje

Album ste, če se ne motim, snemali kar v vadnici v Piranu. Zdi se, da to postaja pogosta praksa glasbenikov v današnjem času. Ali to po vašem mnenju pomeni konec studiev, kakršne smo jih poznali doslej?

“Mislim, da to ni konec studiev, ampak samo prednost za ljudi, ki nimajo dosti denarja, da bi si privoščili snemanje v velikih studiih.”

Pri projektu Zemljin sin sodelujete z nekaterimi zvenečimi imeni glasbene scene, Denisom Horvatom, pa Zoranom Čalićem, nenazadnje s “sosedom” Davidom Morganom. Kakšno je bilo to sodelovanje? Ste album ustvarjali skupaj ali glasbeniki igrajo le vlogo spremljevalne skupine?

“Sodelovanje z ekipo je bilo zelo kreativno. Denis, na primer, je neverjeten, ne samo kot glasbenik, ampak tudi kot producent in inženir. Albumu je pomagal dati zvok, ki je zelo podoben temu, kar slišim v glavi. Sicer pa sem besedila in glasbo ustvarjal sam, fantje so mi pomagali pri aranžmajih in realizaciji projekta. Vsi so vrhunsko odigrali svoje vloge.”

Poleg izdaje albuma na CD-ju in spletu napovedujete še vinilno različico. Ste tudi sami ljubitelj gramofonskih plošč ali gre le za korak s trendom vračanja starih nosilcev zvoka?

“Sem ljubitelj plošč in želim si, da bi album izšel tudi na vinilu. Rad imam albume v taki obliki, ker so videti kot knjige in kot resen izdelek, da ne govorimo o zvoku, ki je neprimerljivo boljši od tistega na CD-ju.”

Kako se boste z založbo lotili promocije albuma v časih poplave novodobnih, spletnih orodij?

“Trenutno promoviram pesem in spot Mestno kolo. Jeseni izide album Zemljin sin in sledili bodo promocijski koncerti. 13. oktobra bom nastopil v Caffe Teatru v Piranu, 18. oktobra pa v klubu ČinČin v Ljubljani.”


Najbolj brano