Jubilejni Liffe z Abelom Ferraro, poklonom Agnes Varda in močno slovensko udeležbo

V goste 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) prihaja Abel Ferrara, z retrospektivo se bodo poklonili letos preminuli režiserki Agnes Varda, velika režiserska imena bodo ponovno zastopana skozi ves program, močna pa bo slovenska udeležba. V tekmi za vodomca je film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča.

V goste 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) 
prihaja Abel Ferrara. Foto: Vir: Wikipedia
V goste 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) prihaja Abel Ferrara. Foto: Vir: Wikipedia

LJUBLJANA > Na Liffu si že leta prizadevajo, da bi v Ljubljano pritegnili pomembne goste in tokrat jim je ponovno uspelo. Jubilejno izdajo bo obiskal za mnoge kontroverzni ameriški filmar Abel Ferrara, ki se mu bodo poklonili v seriji Posvečeno s projekcijami filmov Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles, njegov najnovejši, avtobiografski film Tommaso, pa bo 13. novembra odprl Liffe.

Močna slovenska udeležba

Na jubilejni izdaji bo močna slovenska udeležba. V Benečijo postavljeni sanjski igrani prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, ki je prejel enajst vesen na Festivalu slovenskega filma, je programski direktor festivala Simon Popek umestil v program Perspektiv, v katerem so prikazani filmi v tekmi za festivalsko nagrado vodomec.

V to sekcijo je uvrščena še slovenska manjšinska koprodukcija Šivi v režiji Miroslava Terzića o drami matere, v središču pa je ugrabitev novorojenčka in njegova nezakonita oddaja v posvojitev. Blaž Kutin je scenarist v Karlovih Varih nagrajenega filma Lara o zapletenem odnosu med materjo in sinom v režiji Jana Oleja Gersterja.

Med filmi v tekmovalnih Perspektivah bodo prikazani tudi ameriški neodvisni sodobni vestern Bik v režiji Annie Silverstein, film o tragičnem poglavju gvatemalske zgodovine Naše matere, ki ga podpisuje Cesar Diaz, avtobiografsko obarvan portret britanske družine po spominih režiserja Richarda Billinghama Ray in Liz ter film Angelo v režiji Markusa Schleinzerja o poskusu avstrijske aristokracije, da v svojem krogu vzgoji in izobrazi afriškega dečka.

Na Liffu tudi premiera Jezera

V sekciji Predpremiere bo prikazan celovečerec Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca z Janezom Škofom v glavni vlogi, ki sooča vrednote kapitalizma in socializma. V tej sekciji bosta slovensko premiero dočakala prva dva dela televizijske serije Jezero, ki sta jo po kriminalki Tadeja Goloba režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik. "Mislim, da je to zelo kakovostna serija, ki si zasluži prikaz na velikem platnu," je odločitev, da v program prvič uvrsti serijo, pojasnil Popek.

Med predpremierami bo prikazana še manjšinska slovenska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske, sicer eden od treh filmov, nominiranih za evropsko filmsko nagrado lux. V Panoramo svetovnega filma je uvrščena tudi koprodukcija Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević, igralec Marko Mandić pa je eden od protagonistov filma nemškega režiserja Xaverja Böhma O, čudovita noč.

Predpremiere letos med drugim ponujajo film Kena Loacha o novih oblikah delavskega izkoriščanja Medtem ko vas ni bilo, film Moj najboljši profil v režiji Safyja Nebbouja z Juliette Binoche v vlogi 50-letnice, ki se na družbenih omrežjih pretvarja za 25-letnico, najnovejši film bratov Dardenne Mladi Ahmed o radikaliziranju mladih islamistov v Belgiji, cannskega nagrajenca žirije Nesrečniki v režiji Ladja Lyja in pa odmevni film Romana Polanskega Obtožujem!

Ustaljene sekcije festivala so tudi Kinobalon ter tekmovalni program kratkih filmov Evropa na kratko. Med svetovnimi kinematografijami bo tokrat fokus na kubanskem filmu, z retrospektivo sedmih filmov pa se bodo poklonili letos preminuli režiserki Agnes Varda, ki velja za eno ključnih imen francoskega novega vala.

Liffe bo med 13. in 24. novembrom ponovno postregel z več kot 100 filmi. Kot novost je Popek omenil, da bo namesto Kina Šiška novo festivalsko prizorišče Kino Bežigrad, izbrani filmi bodo na sporedu še v Mariboru, Celju in Novem mestu. Utečenim festivalskim nagradam se letos pridružuje nagrada Art kino mreže Slovenije, ki bo nekakšen znak odličnosti za izbrani film. Vstopnice za festival so od danes na voljo v predprodaji.


Najbolj brano