JEFF letos v znamenju tolkal

Pestremu kulturnemu dogajanju v Kopru se bo jutri v atriju Pretorske palače pridružil Jazz Ethno Funky Festival (JEFF) in že devetnajsto leto zapovrstjo mestno jedro napolnil z glasbo za sladokusce.

Prejšnje leto je JEFF otvorila bosanska sevdah zasedba Divanhana. Foto: Dean Grgurica
Prejšnje leto je JEFF otvorila bosanska sevdah zasedba Divanhana. Foto: Dean Grgurica

KOPER > Letošnji festivalski cikel v organizaciji Kluba študentov občine Koper zaobjema štiri glasbene in en pogovorni večer. “Rdeča nit letošnjega festivala so tolkala. Minuli dve leti sta bili polni takih in drugačnih udarcev. JEFF na te udarce odgovarja z glasbo, ki sloni na trdnih bobnarskih temeljih,” je povedala Urška Špende, članica programskega odbora festivala.

Festival bo jutri ob 21. uri odprla izraelska zasedba Tatran z izvrstnim Danom Mayom na bobnih. Izraelski trio vseskozi širi meje inštrumentov in uporablja širok nabor efektov in zvočnih manipulacij, tako akustičnih kot elektronskih. Skupaj z dodelanimi kompozicijami in natančnim aranžmajem ustvarja orkestralno glasbeno izkušnjo, ki velja za domiselno in ekspresionistično, z globokimi vplivi post-rocka, modernega jazza in klasične glasbe. Poleg Izraelcev bodo na otvoritvenem večeru nastopili še domači Eating Sports, ki zase pravijo, da plujejo po različnih žanrskih oceanih, vendar se v vsakem trenutku zavedajo, kje je njihova ladja.

Na JEFF prihaja izraelski instrumentalni trio Tatran. (Foto: Gayas Photos)

Prijatelju v spomin posvečajo sejem gramofonskih plošč

Drugi festivalski večer bo 14. julija minil v znamenju okrogle mize na temo performativnih umetnosti in sejma gramofonskih plošč, s katerim se bodo poklonili nedavno preminulemu prijatelju, DJ-ju Kareemu Da-Liju iz Prad.

21. julija bo večer z mednarodno zasedbo Abel Marton Nagy's Cosmos Band, ki stilsko združuje rock, fusion in jazz ritme, narekujeta pa jih izjemni bobnar Richard Kruza Jr. in pianist Abel Marton Nagy.

V sklopu festivala bodo na ogled postavili tudi razstavo mladega koprskega umetnika Pejte Koceta, ki se bo javnosti prvič predstavil z razstavo Freightline I. Dela, ki težijo tako k figurativnosti kot tudi k abstrakciji, se v seriji povezujejo pod temo transporta, v prizorih pristanišč in tovornih poti. Prava poslastica za vse bobnarske navdušence bo gotovo nastop slovenske industrialne tolkalske zasedbe The Stroj, za katerega se bo festivalsko dogajanje 4. avgusta preselilo na Martinčev trg.

Niz bo 11. avgusta sklenil nastop hrvaškega etno glasbenika Vedrana Živkovća, ki deluje pod psevdonimom Nemeček, ter Nine Virant, ki bo poslušalcem postregla z ritmičnim vokalno-tolkalnim nastopom ter enkratnim zvočnim projektom. Vsi koncerti se bodo začeli ob 20.30 uri.


Najbolj brano