Jean-Yves, Patrick in Corinne

Novogoriško gledališče posveča posebno pozornost plesnemu programu, sodelovalo je že pri več plesnih predstavah novogoriških koreografov Nastje Bremec Rynia in Mihala Rynia, že tretjo sezono pa gostujoče plesne predstave povezuje v abonma Ples.

Francoska plesna predstava Jean-Yves, Patrick in Corinne bo 23. oktobra uvedla 
letošnji abonma Ples. Foto: Jean Louis Fernandez
Francoska plesna predstava Jean-Yves, Patrick in Corinne bo 23. oktobra uvedla letošnji abonma Ples. Foto: Jean Louis Fernandez

Prvo letošnjo predstavo plesnega abonmaja bodo odplesali plesalci iz Francije. Bogastvo skupine Collectif Ès izhaja iz pozornega poslušanja želja vseh treh članov, Emilie Szikora, Sidonie Duret in Jeremyja Martineza. Njihova tretja predstava Jean-Yves, Patrick in Corinne je trio za pet plesalcev, zato sta se jim pridružila še Adriano Coletta in Alexander Standard. Na odru so hkrati največ trije, vseh pet pa z dinamično menjavo uteleša idejo konstrukcije, plagiatorstva, novodobnega “copy/past” pristopa.

“Če je v literaturi ali glasbi definicija dovolj enostavna, kako je pri plesu? Kje se izposoja začne in konča s kretnjo ali premikom? Kakšna je uporaba tehnike? Zvesti svojemu umetniškemu pristopu, da vedno jemljejo lastno izkušnjo kot osnovno gradivo, so se odločili, da svoje razmišljanje vključijo v zelo priljubljeno prakso aerobike. Ta lucidna mešanica plesa, ritmičnega gibanja in športne vadbe je v osemdesetih letih vzbudila noro potrebo po gibanju, plesu, uživanju - in uživanje je bilo odraz družbe, v kateri so odraščali njihovi starši. S poglabljanjem v njihovo zgodovino in to, kar jih je oblikovalo, plesalci raziskujejo pojem identitete in kako se lahko sklicujejo nanj, hkrati pa se odzovejo na potrebo po ponovnem ustvarjanju, izumljanju in raziskovanju. Projekt gradijo z improvizacijami, da bi besede in ideje postale gonilna sila njihovega koreografskega predloga. Émilie, Sidonie in Jeremy prevzamejo tisto, kar so dolžni vsem, ki so jih navdihnili z velikim talentom in veliko humorja,” so zapisali na spletni strani koprodukcijskega partnerja La Comédie de Clermont-Ferrand.

Abonma Ples 2019/20

Jean-Yves, Patrick in Corinne

Collectif Ès

De-set

MN Dance Company in CD Ljubljana v sodelovanju s SNG Nova Gorica

Torek ob osmih

Konjar, Rauch Podrzavnik, Šimenc, Celarec

Leva desna, leva desna

Balet SNG Maribor

Abonmaje vpisujejo do 23. oktobra.


Najbolj brano