Jazz Cerkno prestavljen na september

Festival Jazz Cerkno, ki bi se moral začeti danes, je zaradi epidemije koronavirusa prestavljen. Tako bo v 25. izdaji zaživel med 17. in 19. septembrom. V Cankarjevem domu pa so povedali, da datum 61. Jazz festivala Ljubljana ostaja nespremenjen, jazzu bodo posvečeni dnevi med 17. in 20. junijem. Program festivalov še ni objavljen.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Podroben program letos jubilejnega festivala Jazz Cerkno bodo objavili do konca junija. Kot so zapisali organizatorji, upajo, da bodo program izvedli v enakem obsegu in obliki, kot je bil sprva napovedan.

Za danes, ko bi se moral festival po prvotnih načrtih začeti, pa v Kinu Šiška pripravljajo koncert s prenosom v živo. Za serijo spletnih koncertov pod imenom Štream, ki so jo zasnovali v Kinu Šiška, so izbrali zasedbo Oholo!, ki bo septembra nastopila tudi na festivalu. Zvečer bo predstavila pravkar objavljeni prvenec Mnogobolje, ki je izšel pri Zavodu Sploh.

Oholo! je novejša zasedba, a so v njej znana imena večinoma srednje generacije, dejavna v številnih jazzovskih, eksperimentalnih, alter-rockovskih in drugih zasedbah. Septet, ki ga sestavljajo Vid in Jošt Drašler, Tomaž Grom, Andrej Boštjančič - Ruda, Marko Jenič, Andrej Fon in Jure Boršič, se posveča svobodnjaškemu jazzu z jasnimi navezavami na jazz tradicijo in tudi na tradicionalne godbe. Koncert bo mogoče spremljati prek platform zoom, Youtube in facebook, so še zapisali organizatorji festivala v Cerknem.

Ljubljana jazz festival pa bo v svoji 61. izdaji zaživel z nespremenjenim datumom, bodo pa program, ki so ga sprva načrtovali objaviti danes, naznanili predvidoma prihodnji četrtek. Kot so povedali v Cankarjevem domu, si želijo en del izpeljati v živo, ker pa ne bodo mogli zagotoviti prostora za vse obiskovalce, ki bi sicer v normalnih razmerah lahko prisostvovali koncertom, bodo nastope predvajali tudi prek spleta. Koncerti bodo potekali v manjših dvoranah, kot je denimo klub, ali morda na vrtu.


Najbolj brano