Iz kode “povlečejo” elektronsko glasbo

Kako zvenijo, recimo, šampon, limone, jajca, testenine, katera od krem in druge vsakdanje dobrine? Vsakič drugače, odvisno je od povezave črtne kode na njihovi embalaži z zvoki, shranjenimi v računalniku. Tako deluje projekt Barcode DJs, ki ga je v Novi Gorici mogoče doživeti na festivalu R.O.R.

 V “ateljeju” didžejev črtne kode je miza dejansko polna smeti, ki  
pa dobijo še dodatno vlogo.   Foto: Ambrož Sardoč
V “ateljeju” didžejev črtne kode je miza dejansko polna smeti, ki pa dobijo še dodatno vlogo.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Barcode DJs je zvočno-slikovni techno projekt, ki se ga je leta 2010 lotil slovaški trojec Jakub Pišek, Beata Kolbašovská in Erik Bartoš.Prva dva ga te dni predstavljata v Novi Gorici v okviru R.O.R festivala sodobne umetnosti v organizaciji skupine BridA. To sta v sredo in četrtek počela na delavnicah in bosta še s predstavo oziroma koncertom, ki bo na sporedu drevi ob 22. uri na novogoriški Mostovni in bo del zaključnega festivalskega večera.

Noben nastop ni enak

Če zelo poenostavimo, trije Slovaki ustvarjajo elektronsko glasbo s pritiski na čitalnike črtnih kod - tistih, ki so nalepljene ali vtisnjene na embalažo različnih vsakdanjih izdelkov. Elektronski zapisi, ki se skrivajo za črticami, postanejo v rokah umetnikov sprožilci različnih zvokov, shranjenih v obsežni bazi podatkov na računalniku. In ker je zvoke ob pomoči temu namenjenega orodja mogoče združevati v zaporedja, nastane ritem in ob dovolj spretnosti melodija.

Sendi Mango

skupina BridA

“Mirno lahko rečemo, da je goriško občinstvo pokazalo veliko zanimanja. In glede na področje dejavnosti je dober pokazatelj zanimanja tudi to, da so ljudje veliko spraševali avtorje.”

“Noben nastop ni enak,” temeljno značilnost koncerta didžejev črtne kode, kakor je v slovenščino mogoče prevesti ime projekta, opiše Kolbašovská. Če znova zelo poenostavimo, “kliki” na kode sprožajo vsakič drugačne zvoke. Na delavnice na Mostovni se je lahko vsakdo prišel preizkusit v te vrste didžejevstvu in nastajale so bolj ali manj kakofonije. Drevi pa se obeta bolj ubrano muziciranje.

Odziv več kot dober

Na Mostovni bo koncertu Barcode DJs sledil nastop Jaše Bužinela in Blažena DJ. Kot napoveduje Sendi Mango iz skupine BridA, se bo slovaški dvojici v zadnjih 20 minutah pridružil eden od udeležencev delavnic.

Sendi Mango je zadovoljna z odzivom na festival. Čeprav so številke resda majhne, so na delavnicah pričakovali ducat udeležencev, zbralo pa se jih je do 24. “V Linzu, recimo, nas je bilo na enakem dogodku sedem,” dodaja. Poleg tega so na Mostovno prišli tudi obiskovalci iz Italije. Podobno je performans Hodi.TI, ki sta ga v Novo Gorico prišla uprizorit Irena Pivka in Brane Zorman, pritegnil 20 udeležencev, torej toliko, kot je bilo razpoložljivih mest. Občinstvo je v ta performans aktivno vključeno, med hojo po mestu posluša pripoved o hoji in njenih politično-socialnih implikacijah.

Iz vsega tega Sendi Mango potegne sklep: “Mirno lahko rečemo, da je goriško občinstvo pokazalo veliko zanimanja. In glede na področje dejavnosti je dober pokazatelj zanimanja tudi to, da so ljudje veliko spraševali avtorje.”


Najbolj brano