Iz Cerknega v širni svet

“Album Subconscious.Rituals je moj prvi in to je zame zelo dober začetni korak,” pravi 21-letni pianist Miha Gantar iz Ljubljane. 19. maja lani je s štirimi glasbenimi kolegi nastopil na festivalu Jazz Cerkno in na tamkajšnji delavnici posnel svoj prvenec.

 Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

CERKNO > Album je zavod Jazz Cerkno izdal v sodelovanju z založbo PureZen Records, diskografsko vejo cerkljanske založbe Porezen. Je nova izdaja v nizu Live at Jazz Cerkno, ki ga je leta 2014 pričel album Beli prodniki kvarteta Milka Lazarja. “A tisti nastop je kar nekaj let čakal na izid,” pravi Simon Kenda, direktor zavoda Jazz Cerkno in vodja festivala. “Zdaj načrtujemo redne in aktualne izdaje zlasti mladih glasbenikov, ki jih želimo predstaviti tudi tujini in k sodelovanju pritegniti še kako priznano tujo založbo. Tako bi slovenskim glasbenikom omogočili večjo prepoznavnost v tujini.”

Subconscious.Rituals je izšel na spletu in na CD-ju v nakladi 300 izvodov. Spremno besedilo o sodobnem jazzu, svobodni improvizirani glasbi in Gantarjevi skladbi, polni tako napetosti kakor liričnosti, je prispeval Luka T. Zagoričnik; ob CD-ju je objavljeno v angleščini, na spletu pa tudi v slovenskem izvirniku.

V petek se začne 24. festival Keltika

Naslednji petek, 18. januarja, ob 21. uri, se bo v cerkljanskem baru Gabrijel pričel 24. festival Keltika. Odprla ga bosta ameriško-izraelski kvartet Shanir Blumenkranz' Abraxas, ki večinoma igra skladbe Johna Zorna, in slovenski glasbenik Jošt Drašler z improviziranjem na kontrabasu. Sedmega februarja bo pri Gabrijelu nastopil slovenski kantavtor Leon Matek s svojim kvartetom, 22. februarja pa avstrijski hrupni alter-rock trio Bulbul in ruski jazzovsko-punkovski kvartet Brom. Keltika bo letos spet gostovala v Tolminu. V Kinogledališču bo 23. marca nastopila Katalena. Izvrstna slovenska zasedba, ki ljudsko zapuščino poživlja z rokovskimi glasbili, se je na lanskem albumu Človek ni zver, ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, lotila tematike vojnih strahot, zato bo koncert v bližini soške fronte še toliko bolj zanimiv, sporočajo z zavoda Jazz Cerkno. Spomladi bo na Keltiki zazvenel še kak koncert, o katerem bo javnost pravočasno obveščena.

Album je plod prve delavnice programa Mladi raziskovalci, ki ga bo tolkalec, skladatelj in interdisciplinarni umetnik Dré Hočevar razširil še na več prizorišč po domovini in tujini.

Vse svobodnejši jazz

“V Cerknem je naša zasedba pod mentorstvom Dreja Hočevarja zasnovala operativno metodologijo, ki je na koncertu nadomeščala kompozicijo. Drugače povedano, ustvarili smo si neke vrste software, ki je potem informiral naše igranje. Izvedli smo enourni koncert, tako da je album v enem kosu, na njem je samo ena skladba,” pojasnjuje pianist in skladatelj Miha Gantar. Plošča je že krenila v svet. “Jazz Cerkno je imenitna odskočna deska za predstavitev v tujini. Za to priložnost in podporo sem zelo hvaležen.”

Mladi glasbenik trenutno študira na Inštitutu za jazz v Gradcu, a se že pripravlja na let čez ocean - prepisati se namerava na The New School v New Yorku. “To je svetovno središče glasbene ustvarjalnosti, z odprtostjo, velikostjo, raznolikostjo ter mnogoterostjo vplivov in možnosti sodelovanja je New York optimalen za umetniški razvoj. Zato se tega koraka zelo veselim.”

V Gradcu študirajo tudi trije drugi, ki jih slišimo na albumu: Luka Zabric na altovskem saksofonu, čelist Urban Magušar in trobentač Jan Lovšin, medtem ko Jasna Kolar, ki igra baritonski saksofon, študira na akademiji v Ljubljani.

Mainstreamovski jazz pri nas še zmeraj močno prednjači, navsezadnje ga poučujejo na srednjih glasbenih šolah, je pa tudi v Sloveniji vse več mladih, ki ustvarjajo v svobodnejši jazzovski godbi, stvari se premikajo na bolje, zadovoljno ugotavlja Gantar.

Festival v dobri formi

Cerkno je že pripravljeno na petkov pričetek 24. festivala Keltika, do konca januarja pa bodo objavili tudi program Jazza Cerkno, takisto živega že od leta 1996. Na letošnjem, ki bo zvenel med 16. in 18. majem, bo nastopil avstralski instrumentalni trio The Necks, druge goste pa bodo še razkrili. “Jazz Cerkno je v zelo dobri formi, prirejamo veliko koncertov, vpeljali smo več novosti, več je delavnic in mednarodnega sodelovanja, novost je filmski cikel ...,” našteva Kenda.

Tudi z denarno podporo so zadovoljni: “Lani je narasla, za štiriletno obdobje imamo zagotovljeno financiranje, vseskozi pa se borimo za dodatno sponzorsko podporo. Letni proračun je 180.000 evrov. Približno polovico, 93.000 evrov, nam nameni država, od občine dobimo 30.000, ostalo predstavljajo sponzorska podpora, zaslužek od vstopnic in drugo.”  


Najbolj brano