Italijani na oskarje ponovno pošiljajo Sorrentina

Film E Stata La Mano di Dio (Bila je božja roka) režiserja Paola Sorrentina je letošnji italijanski kandidat za nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Prizor iz filma E Stata La Mano di Dio
Prizor iz filma E Stata La Mano di Dio 

RIM > Sorrentino je sicer za Neskončno lepoto leta 2014 že prejel oskarja za najboljši tujejezični film. V ospredje je Sorrentino postavil odraščajočega fanta, ki ga je odigral Filippo Scotti. Celovečerec je tekmoval za zlatega leva na letošnjem 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel drugo nagrado - veliko nagrado žirije, Scotti pa je odnesel nagrado Marcello Mastroianni za najboljšega igralca.

Njegov najnovejši film je njegova najbolj osebna stvaritev doslej, navdih zanj pa je našel v svoji mladosti v Neaplju v 80. letih minulega stoletja in očaranosti nad nekdanjim argentinskim nogometnim velikanom Diegom Maradono, zato mu je tudi nadel takšen naslov. Namiguje namreč na pomoč višje sile ob legendarnem golu z roko, ki ga je Maradona zadel na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1986, ko je bil član neapeljskega nogometnega kluba.

“E Stata La Mano di Dio je moj najpomembnejši in najbolj boleč film in vesel sem, da se je vsa ta bolečina zdaj spremenila v veselje. Danes je šele prvi korak in lepota tega tekmovanja je v tem, da gre za edino na svetu, na katerem je uvrstitev med najboljših pet zmaga. Vesel sem, da je bil film izbran,” je povedal Sorrentino.

Ameriška filmska akademija bo nominirance razglasila 8. februarja, slovesnost s podelitvijo oskarjev pa bo 27. marca prihodnje leto.


Najbolj brano