Haruki Murakami bo v radijski oddaji bodril Japonce v času epidemije

Priznani japonski pisatelj Haruki Murakami, ki se že več let omenja tudi kot kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, bo v času pandemije koronavirusa svoje rojake bodril v radijski oddaji. Po pisanju tujih portalov bo v dvourni oddaji, ki bo na sporedu prihodnji petek, zaigral nekaj pesmi in odgovarjal na vprašanja poslušalcev.

Priznani japonski pisatelj Haruki Murakami, ki se že več let omenja 
tudi kot kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, bo v času 
pandemije koronavirusa svoje rojake bodril v radijski oddaji.
Priznani japonski pisatelj Haruki Murakami, ki se že več let omenja tudi kot kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, bo v času pandemije koronavirusa svoje rojake bodril v radijski oddaji. 

TOKIO > Posebna oddaja Ostanite doma je naslovljena po pozivu, ki ga je podala japonska guvernerka Tokia Yuriko Koike s prošnjo, da ljudje v času epidemije ostanejo doma.

"Upam, da bo moč glasbe vsaj nekoliko odpihnila nekaj koronskega bluesa, ki se je nakopičil v tem času," so Murakamijeve besede povzeli pri britanskem časniku The Guardian.

To ni prva tovrstna akcija 71-letnega pisatelja, ki se sicer izogiba javne pozornosti. Pred dvema letoma je vodil radijsko oddajo, v kateri je s poslušalci delil razmišljanja o teku na dolge proge, glasbi in literaturi. Tudi takrat je oddajo popestril z glasbo iz zasebne zbirke zgoščenk in plošč.

Murakami je priljubljen tudi med slovenskimi bralci. V slovenskem prevodu so na voljo številna njegova dela, med njimi romani Kronika ptiča navijalca, Norveški gozd, Kafka na obali, Ljubi moj sputnik ter trilogija 1Q84, delo O čem govorim, ko govorim o teku in zbirka kratke proze Slon izginja. Pri Mladinski knjigi naj bi še letos izšel prevod romana Uboj komturja.

Na Japonskem naj bi že ta teden odpravili nekatere omejitve, sprejete v času epidemije. V začetku tedna so sicer v Tokiu, ki velja za epicenter izbruha koronavirusa na Japonskem, potrdili 15 novih primerov. To je bilo obenem prvič po 42 dneh, da je število novih obolelih padlo pod 20, še piše Guardian.


Najbolj brano