Grand Prix 57. slikarskega ex-tempora v Piranu Maticu Moškonu

Na 57. mednarodnem slikarskem ex-temporu v Piranu je nagrado grand prix, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, prejel Matic Moškon iz Slovenije za sliko z naslovom Zgolj opazovalec. Slavnostna podelitev nagrad je bila v soboto zvečer na Tartinijevem trgu.

Prejemnik nagrade grand prix Matic Moškon s svojo sliko z 
naslovom Zgolj opazovalec  Foto: Jadran Rusjan
Prejemnik nagrade grand prix Matic Moškon s svojo sliko z naslovom Zgolj opazovalec  Foto: Jadran Rusjan

PIRAN > Matic Moškon, “čeprav zelo mlad, razkriva v svojem delu kvaliteto psihološke introspekcije, ki jo ponuja že sam naslov Zgolj opazovalec. Oddaljevanje posameznika od okolice, širši okvir teme, v katero je umestil svojo idejo, je v resnici razmislek o pogledu in funkciji opazovalca. V redkih nevtralnih barvah kaže slika izjemno harmonijo. Spominja na neko atmosfero rahlo retro. Razbiramo jo tudi v sami formalni kompoziciji, še zlasti s premišljenim poudarjanjem obraza,” je v utemeljitvi nagrade med drugim zapisala žirija.

Nagrada Obalnih galerij Piran Blažki Križan

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran v obliki samostojne razstave v piranski Galeriji Herman Pečarič, je prejela Blažka Križan za sliko z naslovom Tokovi.

“V delu Blažke Križan razkrivamo vizualno eksperimentiranje, s poudarkom na dimenziji zaznavanja in dinamiki slike. Pri tem opažamo vplive optične umetnosti in gestaltičnih raziskav, ki so zaznamovali obdobje modernizma v jugovzhodni Evropi. Delo niha med umetnostjo in dizajnom, pri čemer izpostavlja izjemen učinek pretočnosti, gibanja, ki ga določa izbor enobarvnega materiala,” je svoj izbor utemeljila žirija.

Mladenu Stropniku posebna nagrada Cesare Dell'Acqua

Posebno nagrado Cesare Dell'Acqua je prejel Mladen Stropnik iz Slovenije za delo z naslovom Beu oblak (Beli oblak). Žirija je v utemeljitvi zapisala: “Natančnost in površnost, središčnost in decentralizacija, površina in volumen. Delo, ki stoji pred gledalcem na steni, bi se lahko razvilo tudi v prostorsko instalacijo. S svojim minimalizmom in konceptualnim pristopom se umešča v sfero sodobnega eksperimentiranja, ki ne razlikuje med žanri in spretno prepleta formalne rešitve. Gre za zelo posodobljeno interpretacijo razmerja med formo in konceptom, med dvodimenzionalnim in tridimenzionalnim.”

Kot je še zapisala, je ravno zaradi razgibanosti kompozicijskih vidikov, ki jih razkriva tudi v svoji skrajni redukciji, umetnika prepoznala kot najbolj zanimivega ustvarjalca, ki mu bo v programskem letu 2023 zaupana osebna razstava v Obalnih galerijah Piran. Posebno nagrado Cesare Dell'Acqua podeljujejo Obalne galerije Piran, podprla jo je Mestna Občina Koper. Nagrada je v obliki samostojne razstave v Obalnih galerijah Piran.

Nagrada Tartini 330 Metki Pepelnik

Nagrado Tartini 330, ki jo podeljuje združenje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, je v obliki samostojne razstave v Hiši Tartini v Piranu prejela Metka Pepelnak iz Slovenije za delo z naslovom Amulet.

Na 57. mednarodnem slikarskem ex-temporu je bilo podeljenih še nekaj drugih nagrad.

Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali iz Italije direktor Akademije lepih umetnosti v Benetkah Riccardo Caldura (predsednik), iz Slovenije umetnik Vadim Fiškin in s Hrvaške umetnostna zgodovinarka, ravnateljica in kustosinja v Muzeju Lapidarium v Novigradu Jerica Ziherl.

Na slikarski ex-tempore se je letos prijavilo 227 udeležencev, oddanih je bilo 194 likovnih del. Žirija je za razstavo, ki je postavljena v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Monfort v Portorožu, izbrala 81 likovnih del, so sporočili iz Obalnih galerij Piran.


Najbolj brano