Gradovi, dediščina in Dantejev obisk

Pred Tolminski muzejem so odprli razstavo Trije gradovi, tisoč zgodb, ki marsikoga prvič seznani z nekdanjim srednjeveškim gradom na Kozlovem robu in dvorom na Doru ter Coroninijevo graščino, v kateri domuje muzej. Ta gosti tudi razstavo Znak evropske dediščine, na kateri so med 48 nosilci tudi trije domači.

Pred Tolminskim muzejem so postavili razstavo o treh nekdanjih gradovih, dvorcih, graščinah.
Pred Tolminskim muzejem so postavili razstavo o treh nekdanjih gradovih, dvorcih, graščinah. 

TOLMIN > Tolminski muzej je ob zaključku projekta, ki so ga predvsem skozi arheološka izkopavanja izvajali v imenu občine Tolmin v okviru projekta Merlin CV, pripravil razstavo Trije gradovi, tisoč zgodb.

Potem ko so pred tednom dni za stavbo Tolminskega muzeja odprli razstavo Znak evropske dediščine, ki jo je pripravila Evropska komisija in vanjo uvrstila tudi Partizansko bolnico Franja (2015), Spominsko cerkev v Javorci (2017) in Prešernovo Zdravljico (2019), je nova razstava pred muzejem, kjer odstira pogled v zgodovino treh nekdanjih grajskih stavb v Tolminu: gradu na Kozlovem robu, dvora na Doru in Coroninijeve graščine. Kot pove direktorica muzeja Damjana Fortunat Černilogar, ki je skupaj s kustosom arheologom Mihom Mlinarjem avtorica razstave, so v muzeju v zadnjih treh mesecih sodelovali pri več mednarodnih projektih, med njimi je tudi projekt Merlin CV, ki je del programa Interreg Italija-Slovenija.

Tolmin zgodovinsko pomembno mesto

V letu 2020 so v okviru omenjenega projekta izvedli arheološke raziskave na ostankih gradu na Kozlovem robu ter na lokaciji na Doru na travniku v starem delu Tolmina ob Tolminki izdelali tri sondaže, ki so potrdile tamkajšnji obstoj nekdanjega patriarhovega dvora. Po njenih besedah je bil Tolmin v zgodovini izjemno pomembno mesto, še posebej v srednjem veku, ko je imel kar dva srednjeveška gradova - na Kozlovem robu in na lokaciji na Doru. Tretji dvorec je nastal po propadu gradu na Kozlovem robu, ko so v Tolminu zgradili še tako imenovani Coroninijev dvorec, v osrednjem delu katerega danes domuje Tolminski muzej. “Vse tri grajske stavbe so izrednega pomena za Tolmin in širši prostor, nenazadnje nas povezujejo tudi z obmejnim italijanskim prostorom v Furlaniji, saj so vsi lastniki grajskih stavb prihajali prav iz obmejnega območja,” poudarja Damjana Fortunat Černilogar.

Na razstavi Trije gradovi, tisoč zgodb so predstavljeni vsi trije pomembni kulturni spomeniki z območja Občine Tolmin, del razstave pa posvečajo tudi obiskom znanih oseb v Tolminu oz. tolminskih gradov.

Manj znano je, da je Tolmin konec 12. stoletja obiskal nemški pesnik Hartmann von Aue in v svojem delu Erec Tolmin in tolminski grad to tudi omenil, bolj pa je znan obisk Danteja Alighierija. Ob letošnji 700. obletnici smrti italijanskega pesnika se na razstavi dotaknejo tudi legende o Dantejevem obisku Tolmina, tolminskega gradu in Zadlaške oziroma Dantejeve jame.


Najbolj brano