Goriški pianist Aleksander Gadžijev med finalisti slovitega Chopinovega tekmovanja

Na finalnem nastopu najbolj prestižnega pianističnega tekmovanja, imenovanega tudi Chopinovo tekmovanje, se med dvanajstimi pianisti z vsega sveta predstavlja tudi goriški klaviaturist Aleksander Gadžijev. Gre za prvo slovensko sodelovanje na tem elitnem tekmovanju. Finalni nastopi so se začeli včeraj in se bodo sklenili v sredo z uradno razglasitvijo zmagovalca.

Aleksander Gadžijev Foto: Foto atelje Pavsic Zavadlav
Aleksander Gadžijev Foto: Foto atelje Pavsic Zavadlav

VARŠAVA > 27-letni goriški pianist Aleksander Gadžijev zastopa Slovenijo in Italijo. Za nastop na slovitem Chopinovem tekmovanju so ga izbrali med 500 prijavljenimi. Poleg njega so se v finalni nastop uvrstili še Leonora Armellini (Italija), J.J. Jun Li Bui in Bruce (Xiaoyu) Liu (Kanada), Martin Garcia Garcia (Španija), Eva Gevorgyan (Rusija in Armenija), Jakub Kuszlik in Kamil Pacholec (Poljska), Aimi Kobajaši in Kjohej Sorita (Japonska), Hao Rao (Kitajska) ter Hjuk Li (Južna Koreja), pišejo mediji.

V Nacionalni filharmoniji v Varšavi vsak od finalistov pred občinstvom z orkestrom izvede enega od dveh Chopinovih klavirskih koncertov. Gadžijev bo nocoj ob 18.40 nastopil s skladbo Frédérica Chopina Koncert za klavir in orkester v f-molu, op. 21, napovedujejo na spletni strani Festival Ljubljana. Dodajajo, da je tekmovanje mogoče spremljati tudi v živo preko mobilne aplikacije, spletne strani Chopin2020.pl in Youtube kanala Chopinovega inštituta (Chopin Institute).

Zmagovalec bo znan v sredo zvečer in bo prejel 45.000 evrov nagrade, ki jo financira poljski predsednik Andrzej Duda, ter snemalne in koncertne pogodbe. Drugouvrščeni prejme 30.000 evrov, tretji pa 20.000 evrov. Nagrade, ki jih financirajo poljska vlada, glasbene institucije in zasebniki, prejmejo tudi ostali finalisti.


Najbolj brano