Gledališko popotovanje za otroke

V okviru otroškega programa, ki v Gledališču Koper vsako sezono poleg dveh “obveznih” premiernih uprizoritev za najmlajše vključuje tudi spremljevalne dejavnosti, med njimi delavnice za otroke in mladostnike s poudarkom na medkulturnosti in večjezičnosti, so koprski gledališčniki na začetku letošnjega leta na pobudo dramskega igralca Igorja Štamulaka premierno uprizorili prvi del gledališke nanizanke Z Igorjem po svetu; z najmlajšimi gledalci so najprej “poleteli” v britansko prestolnico, že na začetku prihodnjega meseca pa jo bodo z vlakom premierno mahnili proti Franciji.

Glavna junaka posameznih popotovanj po svetu sta svetovni popotnik Igor, igra ga Igor Štamulak, in njegov radovedni nečak 
Mak (Mak Tepšić). Foto: Jaka Varmuž
Glavna junaka posameznih popotovanj po svetu sta svetovni popotnik Igor, igra ga Igor Štamulak, in njegov radovedni nečak Mak (Mak Tepšić). Foto: Jaka Varmuž

Zamisel za uprizarjanje zaključenih, a vendar med seboj tematsko povezanih uprizoritvenih enot, 30-minutnih predstav za otroke, v Gledališču Koper ni nova. Že pred dobrim desetletjem je koprsko gledališče, prav tako na pobudo igralca Igorja Štamulaka, prvič uprizorilo delavnico prebiranja pravljic Skok v pravljico, zasnovano kot interaktivno gledališko predstavo za otroke od 3. do 5. leta starosti. Pravljice, ki so kot rdeča nit povezovale posamezne Skoke, otrok niso le seznanjale z bogato zakladnico ljudskega in umetnega pravljičarstva, jih na razumljiv način uvajale v svet odraslih in njihovih vrednot ali jih opominjale o pomenu in nujnosti dobrote, pravičnosti, ljubezni, dolžnosti in odgovornosti, temveč so tako, kot so bile predstavljene, mlado občinstvo seznanjale tudi z gledališčem in gledališko uprizoritvijo, s tem pa poskrbele za razvoj in podmladek bodočih obiskovalcev in abonentov koprskega gledališča.

Z Igorjem po svetu

Bogatejši za izkušnjo Skoka v pravljico je Igor Štamulak v tej gledališki sezoni zasnoval nov niz 30-minutnih predstav, združenih pod naslovom Z Igorjem po svetu; v predstavah, ki bodo otroke seznanjale s posameznimi državami, bodo mladi gledalci spoznali nekatere znamenitosti posameznih držav ali celin, navade in običaje in morda osvojili tudi kakšno novo besedo v jeziku države, ki jo bodo obiskali skupaj z Igorjem in njegovim nečakom Makom.

In zakaj je Igor Štamulak za rdečo nit izbral prav popotovanja po svetu? “Sam sem pred nekaj leti že prepotoval svet in to čudovito izkušnjo želim danes deliti z vsemi, tudi otroki,” pove in nadaljuje: “Iz te želje nastaja niz predstav, v katerih združujem potopisno predavanje in gledališče za otroke. Interaktiven način predstave jim omogoča, da poletijo v svet domišljije, se pri tem srečajo z znamenitostmi posamezne regije, hkrati pa več izvedo tudi o načinih potovanja, pa naj gre za vlak, letalo, kolo ali treking.”

Glavna junaka posameznih popotovanj po svetu sta svetovni popotnik Igor, igra ga Igor Štamulak, in njegov radovedni nečak Mak (Mak Tepšić), v epizodnih vlogah pa se jima bodo v nadaljevanju pridružili drugi igralci Gledališča Koper. Mak je prvošolček, ki stričevim pripovedim o tem, kaj je videl in doživel na potovanjih okoli sveta, vedno prisluhne s široko odprtimi očmi. In ker si tudi Mak želi videti vsaj delček širnega sveta, ga Igor povabi, da svet raziščeta skupaj.

Najprej v Anglijo ...

V prvem delu gledališke nanizanke, ki so ga v mali dvorani Gledališča Koper premierno uprizorili 7. januarja, sta Igor in Mak sedla na letalo in poletela proti Veliki Britaniji. V Londonu, kjer sta pristala, je Mak izvedel veliko zanimivih stvari, med drugim tudi to, zakaj Angleži vozijo po levi, kako pravilno pozdraviti kralja, kakšen čaj pijejo ob peti uri popoldan, kaj pomeni “small talk” in kdo je bil legendarni Robin Hood; njuno popotovanje pa se je sklenilo s pravo angleško čajanko, na katero so bili vabljeni vsi otroci, ki so si ogledali premiero.

Igralcema je in jima bo tudi v prihodnje na pomoč priskočil hišni režiser koprskega gledališča Jaka Ivanc: “V veliko veselje mi je sodelovati z igralci našega gledališča pri malce drugačnem projektu kot po navadi. Igor je z idejo o predstavitvah različnih držav na podlagi svojega potovanja okoli sveta uvedel nov žanr v naše gledališče. Gledališko nanizanko - nekakšen igrano-dokumentarni učni program predstav za otroke. Če se na prvi pogled zdi, da gre za preproste dogodke za najmlajše, poudarjam, da moramo za najmlajše vložiti veliko dela in truda za kakovostno predstavo. Zato Igorju in soigralcem z veseljem priskočim na pomoč.”

... nato v Francijo

Že prihodnjo soboto se bosta Igor in Mak z vlakom, ki pelje pod Rokavskim prelivom, iz Velike Britanije “premierno” napotila proti Franciji. Na Makovo željo se bosta povzpela na Eifflov stolp, si ogledala še druge pariške zanimivosti, mlade gledalce naučila plesati kankan in nekaj francoskih besed ter srečala zanimivega sogovornika, peka Jeana Luca (Luka Cimprič), ki velja za mojstra francoskih rogljičev. In če sta obisk Velike Britanije končala s pravo angleško čajanko, bosta tokratne mlade gledališke sopotnike pogostila s pravimi francoskimi rogljički in peku skupaj z njimi zapela uspavanko Frère Jacques.

Do konca gledališke sezone bosta Igor in Mak odpotovala tudi v bolj oddaljene dežele. Kam ju bo zaneslo prihodnjič, predvidoma aprila letos, nam v Gledališču Koper niso želeli izdati, vse mlade popotnike pa so znova povabili na popotovanje prihodnjo soboto ob 10. uri v malo dvorano gledališča.


Najbolj brano