Glasba prestopa meje

Etno in jazz Festival Glasbe sveta, ki ima svoje osrednje domovanje na kromberškem gradu, se bo letos zgodil tudi v Gledališču Verdi v Gorici. Matični organizaciji KUD Morgan se pridružuje goriški Controtempo in Glasbe sveta postajajo Musiche dal mondo.

Gruppo Company Segundo bodo prestavili bogastvo glasbene dediščine kubanske glasbe.
Gruppo Company Segundo bodo prestavili bogastvo glasbene dediščine kubanske glasbe. 

NOVA GORICA, GORICA > Že tradicionalni poletni festival Glasbe sveta, ki bo tokrat že osmič na Goriško pripeljal glasbene zvrsti in izvajalce z različnih celin, je poleg kromberškega gradu dobil novo lokacijo. Prvim trem koncertom bodo obiskovalci lahko prisluhnili v Gledališču Verdi v Gorici.

“Pomembno je, da nismo odvisni od okolja, v katerem živimo, ampak prestopamo meje. Glasba je univerzalen jezik, zato je pravi medij za združevanje. To je eden od razlogov, da se letos povezujemo z društvom Controtempo in brišemo meje v glavah, predvsem pa programsko tečemo na dolge proge,” je letošnji festival Glasbe sveta opisal Tadej Stolić, predsednik društva Kud Morgan.

Jazz kot svobodna glasba

Uradno odprtje festivala bo jutri. V goriškem gledališču bo nastopil sekstet trobentača Enrica Rave, ki sodi med najbolj prepoznavna imena italijanske jazz glasbe v svetovnem merilu. Na predvečer jubileja za 80. rojstni dan, ki ga bo Rava praznoval avgusta, je za ta namen oblikoval nekakšen 'Special Edition' projekt, katerega formacijo je sestavil z glasbeniki, ki so mu stali ob strani v zadnjih letih, ampak z repertoarjem temeljnih in ključnih skladb iz zakladnice izjemno bogate kariere.

Julija bosta festivalsko dogajanje okronala jazz glasbenik Kamasi Washington, čigar izraznost in žanrsko mešanje je predrugačila samo pojmovanje jazz glasbe in jo posledično osvobodilo vseh filoloških formalizmov in virtuozističnih jalovosti, ter bobnar Makaya McCraven, ki je jazz pomešal s hip hopom, avantgardnimi praksami, elektroniko, godbami sveta in sodobno resno glasbo.

“Sodobni jazz tudi po zaslugi takšnih glasbenikov, ki so ponovno doumeli, da je jazz predvsem odprt pristop do ustvarjanja glasbe, ne glede na izbiro glasbil in izraznih poetik, zopet širi svoja obzorja in se izogiba občim pravilom v smislu raziskovanja,” še dodaja Stolić.

Kamasi Washington, ki prihaja 9. julija, velja za novega vizionarskega čudežnega dečka sodobne glasbe, odlikujeta pa ga izraznost in žanrsko mešanje.

Domača in tuja glasba vseh dežel

Slovenska tamburaška glasbena zasedba Šukar bo zadnjega julijskega dne na Gradu Kromberk predstavila nov studijski izdelek. Na odru se jim bosta kot gosta pridružila še domača pevca Magnifico in Zoran Predin.

Prvi avgustovski dan se bo obarval v barve kubanske tradicije, ki jo bodo v grajski amfiteater pripeljali Buena vista, Grupo Compay Segundo. Glasbena skupina obljublja slušno zabavo v ritmu zimzelenega repertoarja, ki ga sestavljajo klasike Macusa, Bilongo, Veinte a os, Las Flores de la Vida, Mi Calderito in Chan Chan.

Zaključek festivala, ki bo v Novi Gorici 6. avgusta, pa so prireditelji zaupali mojstrom t. i. overtonov Huun Huur Tu iz avtonomne Republike Tuva v Ruski Federaciji, ki meji z Mongolijo in goji lastno glasbeno tradicijo z uporabo tradicionalnih instrumentov.


Najbolj brano