Zombiada skorajda brez zombijev

HBO je poskrbel za prvi letošnji hit med televizijskimi serijami. Postapokaliptična atipična zombiada The Last Of Us, ki je bila posneta po istoimenski videoigri iz leta 2013, je prepričala predvsem s poudarkom na kompleksnem in čustvenem odnosu, ki ga razvijeta glavna igralca Pedro Pascal in Bella Ramsey v vlogi Joela in Ellie, in, zanimivo, manj na pričakovanih elementih klasičnih filmov o zombijih. Pri tem pa sta avtorja Craig Mazin (Černobil) in Neil Druckmann (avtor igre) v film uspela precej natančno pretopiti tudi vizualno kuliso izvorne videoigre.

Pedro Pascal in Bella Ramsey sta v devetdelni nadaljevanki The 
Last Of Us postregla z neverjetno kemijo.
Pedro Pascal in Bella Ramsey sta v devetdelni nadaljevanki The Last Of Us postregla z neverjetno kemijo.  

Že videoigra The Last Of Us je pridobila vrsto zvestih privržencev s tem, ko je v ospredje postavila prepričljiv razvoj likov in zgodbo ter dodelano vizualno podobo. Leta 2014 so se začeli prvi pogovori o filmski predelavi, kateri je bil sicer vseskozi naklonjen tudi njen avtor Neil Druckmann, a z željo na enakih poudarkih kot v igri. Leta 2019 sta se končno srečala Craig Mazin, velik navdušenec videoigre The Last Of Us, in Druckmann, ki je bil pod zelo pozitivnim vtisom Mazinove TV serije Černobil. Po enem tednu od njunega snidenja sta se že odpravila k producentom na HBO in hitro dobila zeleno luč. HBO je tudi zelo širokogrudno podprl projekt, saj so se producenti seveda zavedali potenciala popularnosti, ki ga je tlakovala že videoigra.

Mazin in Druckmann sta v glavni vlogi izkušenega tihotapca Joela videla Pedra Pascala (The Mandalorian), ki je skorajda takoj potrdil sodelovanje, Bella Ramsey pa je bila izbrana med več kot stotimi igralkami v ožjem izboru, tudi po zaslugi njene manjše, a zelo opazne vloge v Igri prestolov.

Vsi tisti, ki s(m)o trpeli ob gledanju zombie franšize The Walking Dead, bodo/bomo z The Last of Us prišli na svoj račun.

Zombijev le za vzorec

Torej, vsi tisti, ki s(m)o trpeli ob gledanju zombie franšize The Walking Dead, bodo/bomo z The Last of Us prišli na svoj račun. Tipičnih zombijevskih napetih sekvenc je za vzorec in še ko so, lahko “uživamo” v drugačni, gobasti, a sicer nič manj grozeči vizualni reprezentaciji zombijevskih osebkov. Avtor videoigre Neil Druckmann je namreč za osnovo zgodbe vzel resnično znanstveno dejstvo - glive vrste cordyceps, ki z naselitvijo v mravljah te že spreminjajo v “zombije”. Je človek njihova naslednja “etapa”? V resničnosti (še) ne, v seriji pa še kako.

Smo v letu 2003, ko je svet zajela globalna pandemija, ki jo je povzročila omenjena gliva in ljudi spreminja v gobavske zombije. Že na začetku spoznamo Joela, gradbenega delavca, ki je bil oče samohranilec in je s hčerko gojil zelo topel odnos. A nesreča nikoli ne počiva, sploh pa ne med (post)apokalipso. Kmalu se preselimo v svet 20 let kasneje, ki ga na eni strani obvladuje gliva cordyceps, na drugi strani pa vladna organizacija Fedra, ki naj bi skrbela za red v novem, opustošenem svetu, ter seveda gverilci, ki se upirajo fašističnim prijemom Fedre. Ena od teh odpadniških skupin, poimenovana Kresnice, Joelu (veliko bolj ranljiv kot v igri) zaupa upanje za človeštvo - deklico Ellie, ki je iz neznanega razloga imuna na omenjeno glivo. Joel mora z Ellie večinoma prehoditi pol ZDA, da bi jo pripeljal v kliniko, kjer bi lahko opravili poskuse na njej in tako morda prišli do cepiva, ki bi naredilo konec tej glivasti človeški mori.

Najhujši sovražnik človeka ni gliva

A ta pot, kot v igri, je zelo zahtevna ter polna neprijetnih presenečenj in novih spoznanj, med katero pa se njun odnos zelo poglobi. Sirota Ellie na nek način dobi očeta, Joel pa svojo izgubljeno hči. In kot se spodobi za dobre zombiade, se glavna poanta ponovno skriva v tem, da je človekov najhujši sovražnik človek in ne, kot v tem primeru, podivjana gliva, ki nadzoruje svoje okužence.

Poleg velike kemije med igralcema in polagoma razvijajočega se zelo čustvenega odnosa med njima je eden od vrhuncev serije tudi tretja epizoda, kjer Pascal in Ramsey sicer nista v ospredju. V tej epizodi je namreč izpričana srce parajoča ljubezenska zgodba gejevskega para (odlična Murray Burtlett in Nick Offerman), ki si je zgradil svojo postapokaliptično oazo in našel upanje v življenje, a vse dokler bolezen ne poseže vmes. Zelo izstopajoča je tudi osma epizoda, v kateri pa je ponovno v ospredju Ramsey, ki naleti na majhno in zlakotnjeno skupnost, zbrano okoli pridigarja, ki je to postal po sili razmer, in ga Ellie s svojimi bistroumnimi opažanji popolnoma razoroži in kakopak tudi pokonča.


Najbolj brano