Znani filmi tekmovalnega programa v Cannesu

Organizatorji prestižnega filmskega festivala v Cannesu so danes obelodanili 18 filmov v tekmovalnem programu, ki se bodo potegovali za zlato palmo. Letošnji 71. festival bo potekal med 8. in 19. majem. V tekmi za nagrado sta tudi iranski režiser Jafar Panahi in ruski režiser Kiril Serebrenikov, ki sta trn v peti domačim oblastem.

Letošnjo žirijo bo vodila avstralska igralka Cate Blanchett. Foto: Gage Skidmore/Wikipedia
Letošnjo žirijo bo vodila avstralska igralka Cate Blanchett. Foto: Gage Skidmore/Wikipedia

CANNES > Glede na izbor filmov v tekmovalnem programu spremljevalci Cannesa že govorijo o tokratni močni politični angažiranosti 71. izdaje festivala. Panahi bo v Cannesu zastopan s filmom Three Faces, Serebrenikov pa s filmom Leto.

Festival bo odprl Asghar Farhadi s filmom Todos lo saben (Everybody Knows), s filmom Blackkklansman o detektivu, ki se vtihotapi v kukluksklan, prihaja v Cannes Spike Lee, italijanski režiser Matteo Garrone se bo predstavil s filmom noir Dogman. Med starimi znanci je Jean-Luc Godard s filmom Le livre d'image.

Med nominiranimi za zlato palmo so tri ženske - Eva Husson (Girls Of The Sun), Nadine Labaki (Capernaum) in Alice Rohrwacher (Lazzaro felice). Letošnjo žirijo bo vodila avstralska igralka Cate Blanchett.

V Cannesu ne bodo na ogled filmi v produkciji Netflixa. Direktor festivala Thierry Fremaux je nedavno napovedal, da glede na to, da Netflix ne zagotavlja distribucije po francoskih kinematografih, njihovi filmi ne morejo biti uvrščeni v tekmovalni program. Tema je burila duhove že na lanski ediciji, vodstvo Netflixa pa se je tokrat tik pred zdajci odločilo, da s svojimi filmi ne želi sodelovati v nobeni od netekmovalnih sekcij festivala.


Najbolj brano