Zgodba o nadarjeni deklici, ki je postala svetovna zvezda

Tudi na slovenska kinematografska platna je prispela zgodba o življenju in karierni poti ene največjih pevk, ki je pustila neizbrisen pečat v zgodovini popularne glasbe. Aretha Franklin, ki je umrla avgusta 2018, je sama določila, da jo bo v biografskem filmu upodobila oskarjevka Jennifer Hudson.

Mary J. Blige (desno) v vlogi pevke Dinah Washington Foto: Quantrell D. Colbert
Mary J. Blige (desno) v vlogi pevke Dinah Washington Foto: Quantrell D. Colbert

SLOVENIJA > V biografski glasbeni drami Respect, ki jo je režirala Liesl Tommy, scenarij pa je napisala Tracey Scott Wilson, spremljamo pot Arethe Franklin od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu do mednarodne super zvezde.

Film se osredotoča na Arethine najbolj ranljive in zasebne trenutke. V prvih letih kariere se srečuje z mnogimi stiskami in mora sprejeti določene travme, ki jih je doživela kot dekle in ženska. In vse to je prisotno v tihih in pogosto mračnih trenutkih. V ospredju je tudi klavir kot glavni instrument, ki nakazuje, kako dinamična je bila pianistka Franklinova.

Veljala je za genialno glasbenico, kar je potrjevala s svojim glasom, pisanjem pesmi, produkcijo in nastopi. Za nagrado Grammy je bila nominirana 44-krat, osvojila je 18 kipcev. Počastili so jo tudi z nagrado Legend (1991), nagrado za življenjske dosežke (1994) in nagrado za osebo leta Music Cares Person of the Year (2008). Ob naslovu The Sound of Soul je leta 1968 krasila naslovnico revije Time.

Franklinova je kot nadarjen otrok odraščala v Detroitu, kraju, ki je razumel pomen socialnega protesta, rasne pravičnosti in organiziranja skupnosti. Njene uspešnice, kot so Respect, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, I Say a Little Prayer in Think, so postale del ameriškega glasbenega kanona. Postale so klasike, ki so opredelile upor temnopoltih med gibanjem za državljanske pravice, gibanjem Black Power in gibanjem žensk.

“Poleg Jennifer Hudson ni večje oboževalke Arethe Franklin od mene,” pravi režiserka filma Respect Liesl Tommy. “Ko so me prvič povabili k filmu, sem takoj vedela, da se želim osredotočiti na določeno časovno obdobje življenja gospe Franklin, ki je vsebovalo stvari, ki jih širša javnost ni vedela. Morala je na popotovanje, da je postala briljantna glasbenica, kakršno poznamo. Meni je to popotovanje predstavljalo najbolj poglobljeno preiskavo njene zapuščine. Ta film sem od začetka videla kot zgodbo o mladi ženski z najmogočnejšim glasom na svetu, ki se je borila, da bi našla svoj glas,” je še povedala Tommyjeva.

Poleg Jennifer Hudson v filmu zaigrajo še Forest Whitaker v vlogi Arethinega očeta C. L. Franklina, Tate Donovan v vlogi založnika Johna Hammonda in Mary J. Blige v vlogi pevke Dinah Washington. Aretho kot deklico odigra mlada Skye Dakota Turner.


Najbolj brano