Vestern in muzikal slavila na globusih

Vestern novozelandske režiserke Jane Campion The Power of the Dog in muzikal Zgodba z zahodne strani vsestranskega Stevena Spielberga sta osrednja zmagovalca 79. podelitve filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda.

Britanski igralec Benedict Cumberbatch je veliki osmoljenec 
letošnje podelitve zlatih globusov. Ali se mu bo sreča nasmehnila 
na oskarjih?
Britanski igralec Benedict Cumberbatch je veliki osmoljenec letošnje podelitve zlatih globusov. Ali se mu bo sreča nasmehnila na oskarjih? 

LOS ANGELES > Power of the Dog je dobil zlati globus za najboljši dramski film, za režijo (Jane Campion) in za najboljšo stransko moško vlogo (Kodi Smith-McPhee). Praznih rok je presenetljivo ostal glavni moški igralec Benedict Cumberbatch, saj je zlati globus prejel Will Smith (King Richard). Za glavno žensko vlogo v dramskem filmu pa ga je dobila Nicole Kidman (Being the Ricardos).

Muzikal Stevena Spielberga Zgodba z zahodne strani je dobil zlati globus za najboljši film v kategoriji glasbenih filmov ali komedij, za najboljšo žensko vlogo (Rachel Zelger) in najboljšo stransko žensko vlogo (Ariana Debose). V tej kategoriji je zlati globus za najboljšo moško glavno vlogo dobil Andrew Garfield (Tisk, Tick... Boom!).

Najboljša dramska serija Nasledstvo

Zlati globus za najboljšo televizijsko dramsko serijo je osvojila satirična drama Nasledstvo, ki je slavila še v kategorijah za najboljšo stransko žensko vlogo v televizijski seriji (Sarah Snook) in najboljšo moško glavno vlogo v televizijski dramski seriji (Jeremy Strong).

Za najboljši film v tujem jeziku je bil proglašen japonski film Drive My Car, posnet po istoimenski literarni predlogi Harukija Murakamija, zlati globus za najboljšo televizijsko kratko serijo ali film pa je dobila serija The Underground Railroad. V tej kategoriji je zlati globus za najboljšo moško vlogo dobil Michael Keaton (Dopesick).

Zelo prepričljiva Kate Winslet

Kate Winslet je zlati globus za glavno žensko vlogo prinesla zelo realistična upodobitev detektivke v kratki kriminalni seriji Mare iz Easttowna, Jean Smart pa za najboljšo žensko vlogo v glasbeni televizijski seriji ali komediji (Hacks). Hacks je dobila zlati globus za najboljšo glasbeno televizijsko serijo ali komedijo. Zlati globus za najboljšo igralko v televizijski dramski seriji je dobila Michaela Jae Rodriguez (Pose), v kategoriji najboljših moških vlog v glasbeni televizijski seriji ali komediji pa je slavil večno optimistični nogometni trener Jason Sudeikis (Ted Lasso).

Nagrado za najboljšo stransko moško televizijsko vlogo je dobil O Yeong-Su (Squid Game), zlati globus za najboljši filmski scenarij pa je dobil Kenneth Branagh (Belfast). Med animiranimi filmi je slavil Encanto.

Letošnja podelitev je zaradi bojkota zvezdnikov v hotelu Beverly Hilton v Los Angelesu sicer potekala brez občinstva in brez neposrednega televizijskega prenosa. Zmagovalce so sproti objavljali na twitterju. Televizija NBC je prenos odpovedala zaradi pomanjkanja temnopoltih članov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda in etičnih pomanjkljivosti, ki sta jih razkrila časopisa New York Times in Los Angeles Times.


Najbolj brano