V tekmovalnem delu Cannesa pretekli zmagovalci in ljubljenci umetniškega filma

Organizatorji mednarodnega filmskega festivala v Cannesu so objavili izbor tekmovalnih filmov, v katerem so pretekli dobitniki zlate palme in ljubljenci umetniškega filma. Med 24 režiserji, ki se bodo med 6. in 17. julijem potegovali za nagrado, so Sean Penn, Nanni Moretti in Jacques Audiard.

Tekmovalne filme bo ocenjevala žirija, ki jo bo vodil ameriški 
režiser Spike Lee, ki je bil izbran za predsednika žirije lani, preden 
so festival odpovedali. Foto: Andraž Gombač
Tekmovalne filme bo ocenjevala žirija, ki jo bo vodil ameriški režiser Spike Lee, ki je bil izbran za predsednika žirije lani, preden so festival odpovedali. Foto: Andraž Gombač

CANNES > Sean Penn bo sodeloval z novim filmom Flag Day, italijanski režiser Nanni Moretti, dobitnik zlate palme leta 2001, s filmom Tre Piani, francoski režiser Jacques Audiard, prav tako zmagovalec Cannesa iz leta 2015, pa s filmom Les Oympiades.

Caraxov glasbeni film bo odprl festival

Pridružili se bodo trem režiserjem, ki so jih za letošnjo izdajo festivala, ki se vrača po enoletnem premoru zaradi pandemije koronavirusa, že napovedali: ameriškemu režiserju Wesu Andersonu s filmom The French Dispatch, nizozemskemu režiserju Paulu Verhoevnu z Benedetto in domačinu Leosu Caraxu z Annette. Caraxov glasbeni film, njegov prvi v angleščini, bo tudi odprl festival.

Na francosko riviero se bo vrnil še en zmagovalec, tajski režiser Apichatpong Weerasethakul s svojim prvim filmom v angleškem jeziku Memoria, v katerem je zaigrala Tilda Swinton. Vrnil pa se bo tudi dvakratni oskarjevec, iranski režiser Asghar Farhadi s filmom A Hero. Iz Rusije bo v tekmovalnem delu s filmom Petrov's Flu znani Kiril Serebrenikov, ki se je v zadnjem času znašel pod drobnogledom oblasti.

Francosko kinematografijo bodo zastopali še Mia Hansen-Love s filmom Bergman Island, Catherine Corsini (La Fracture), Bruno Dumont (France), Julia Ducournau (Titane) in Francois Ozon (Tout S'est Bien Passe).

V uradni tekmovalni izbor pa so se uvrstili še Ryusuke Hamaguchi z Japonske s filmom Drive My Car, Nadav Lapid iz Izraela (Ahed's Knee), Nabil Ayouch iz Maroka (Casablanca Beats), Juho Kuosmanen s Finske (Compartment No. 6), Joachim Trier z Norveške (The Worst Person In The World), Joachim Lafosse iz Belgije (The Restless), Mahamat-Saleh Haroun iz Čada (Lingui) in madžarska režiserka Ildiko Enyedi s filmom The Story Of My Wife.

Žirijo bo vodil Spike Lee

Po vseh zamudah, ki jih je kinematografiji prineslo zadnje leto, so organizatorji za 74. izdajo nazadnje izbirali med približno 2000 deli. Tekmovalne filme bo ocenjevala žirija, ki jo bo vodil ameriški režiser Spike Lee, ki je bil izbran za predsednika žirije lani, preden so festival odpovedali.

Na novinarski konferenci so govorili tudi o zdravstvenih ukrepih. Organizatorji obljubljajo, da bo festival varen za množico filmskih strokovnjakov in medijev - po navedbah je za akreditacijo zaprosilo že okrog 18.000 ljudi. To je sicer daleč pod običajnim obiskom, saj so navadno nabito polno filmsko tržišče letos ločili od festivala v živo in ga preselili na splet.

Organizatorji upajo, da bodo lahko pripravili tudi nekaj posebnih projekcij zunaj tekmovalnega programa, med katerimi bosta dokumentarec o ameriškem filmskem zvezdniku Valu Kilmerju z naslovom Val in novi film Todda Haynesa o rock zvezdnikih iz 60. let The Velvet Underground.

Oliver Stone bo predstavil nadgradnjo svoje klasike iz 90. let o atentatu na JF Kennedyja z naslovom JFK Revisited: Through the Looking Glass, Charlotte Gainsbourg film o svoji materi Jane Birkin, oskarjevski nagrajenec Tom McCarthy pa nov akcijski film z Mattom Damonom, Stillwater.


Najbolj brano