V Dahmerjevi senci

Zgolj tri tedne po premieri kontroverzne nadaljevanke Ryana Murphyja in Iana Brennana o serijskem morilcu Jeffreyju Dahmerju je Netflix začel s predvajanjem še ene njune nadaljevanke The Watcher. Resnične zgodbe o pisemskem zalezovanju novih prišlekov v premožno predmestje New Jerseyja sta se lotila v maniri dokaj sproščene kriminalke/srhljivke, ki postreže s (pre)številnimi, a tudi zabavnimi zasuki v zgodbi.

Ryan Murphy in Ian Brennan sta serijo  posrečeno in pikro aktualizirala skozi lik 
preračunljive nepremičninske agentke Karen (Jennifer Coolidge levo).
Ryan Murphy in Ian Brennan sta serijo posrečeno in pikro aktualizirala skozi lik preračunljive nepremičninske agentke Karen (Jennifer Coolidge levo). 

Ryan Murphy in Ian Brennan sta se novega projekta lotila na podlagi članka novinarja Reevesa Wiedemana, ki je bil objavljen v newyorški reviji The Cut leta 2018 in v katerem je opisana kalvarija zakoncev Dereka in Marije Broaddus, ki sta kmalu po nakupu sanjskega družinskega doma v petični soseski New Jerseyja, Westfieldu, leta 2016 začela prejemati grozilna pisma, ki jih je podpisoval tako imenovani The Watcher oziroma Opazovalec. Ta so prihajala vse do leta 2019, družina pa se iz strahu dejansko sploh nikoli ni vselila v hišo. Broaddusova sta naredila konec agoniji in hišo leta 2019 naposled le prodala.

Gledalci v sedmih delih pomalem osumimo vsakogar, ovržemo marsikatero teorijo, na koncu pa se začnemo spraševati o posledicah obsedenosti z nepremičnami.

Še vedno nerazrešen primer

Ta primer ostaja nerazrešen vse do danes, Murphy in Brennan pa sta resnično zgodbo oplemenitila s še več dodanimi žmohtnimi elementi. Po navdihu resničnega serijskega morilca Johna Lista sta tako kot enega od morebitnih Opazovalcev (v sedmih delih sicer zasledimo kar nekaj potencialnih osumljencev) v dogajanje vpletla lik Johna Graffa, ki je v seriji “uprizoril” podoben družinski masaker, kot ga je v resnici List. V seriji se pojavi tudi nekakšen klub ljubiteljev lepih hiš, katerim pišejo “zaljubljena” pisma ... A to še ni vse. Murphy in Brennan veliko pozornosti posvečata tudi sosedom.

Zelo sumljivi sosedi

Njuna zakonca, ki sta ju izvrstno odigrala obvladana Naomi Watts in hektični Bobby Cannavale, sta tako obkrožena z zelo sumljivimi sosedi, med katerimi definitivno izstopata srhljiva Mia Farrow v vlogi nekakšne poblaznele skrbnice lokalne arhitekturne dediščine Pearl Winslow in njen sin Jasper (Terry Kinney), ki je zaostal v duševnem razvoju. Glede sumljivosti za njima sicer nič manj ne zaostajata soseda Mo (Margo Martindale) in Mitch (Richard Kind), ki večino svojih dni preživita na vrtu, zleknjena na ležalnikih z daljnogledoma uperjenima v smeri hiše novih prišlekov. Za še nekaj elementov srhljivke stare šole so tu še stari predori pod tamkajšnjimi hišami, ki naj bi izvirali še iz časov prohibicije ...

Murphy in Brennan sta serijo sicer zelo posrečeno in pikro aktualizirala skozi lik preračunljive nepremičninske agentke Karen (še ena zelo zabavna vloga Jennifer Coolidge, kjer, podobno kot v Belem lotusu, ponovno nima preveč sreče z moškim spolom) in ošvrkneta sprevrženo logiko delovanja ameriškega nepremičninskega trga. Gledalci v sedmih delih tako pomalem osumimo vsakogar, ovržemo marsikatero teorijo, na koncu pa se začnemo spraševati o posledicah obsedenosti z nepremičnami.


Najbolj brano