V Cannesu starta 71. filmski festival

V francoskem Cannesu se danes začenja 71. mednarodni filmski festival. Festival, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu, bo letos odprl film Everybody Knows iranskega režiserja Asgharja Farhadija. Ta bo po šestih letih prvi otvoritveni film v Cannesu, ki bo hkrati tudi v tekmovalnem programu. V njem se bo za zlato palmo potegovalo 21 filmov.

Cannes Foto: Vir: Wikipedia
Cannes Foto: Vir: Wikipedia

CANNES > V Farhadijevem filmu sta zaigrala Penelope Cruz in Javier Bardem. Psihološki triler, posnet v španščini, sledi ženski, ki se iz Buenos Airesa z družino vrne v njeno rojstno vas nekje v Španiji.

V tekmovalnem programu bodo filme med drugim predstavili še režiserji Stephane Brize, Matteo Garrone, Jafar Panahi, Pawel Pawlikowski, Spike Lee, Jean-Luc Godard, Nuri Bilge Ceylan ter tri režiserke - Eva Husson, Nadine Labaki in Alice Rohrwacher.

O nagrajencih bo odločala devetčlanska žirija, ki ji predseduje avstralska igralka Cate Blanchett. Novost letošnjega festivala je, da bodo zlate palme, ki so jih doslej v skladu s tradicijo podeljevali v nedeljo, podelili dan prej.

Poleg tega letos v Cannesu ne bo na ogled filmov v produkciji Netflixa. Ker je direktor festivala Thierry Fremaux napovedal, da glede na to, da Netflix ne zagotavlja distribucije po francoskih kinematografih, njihovi filmi ne morejo biti uvrščeni v tekmovalni program, se je vodstvo Netflixa odločilo, da s svojimi filmi ne želi sodelovati tudi v nobeni od netekmovalnih sekcij festivala.

Na festivalu se bo predstavila tudi slovenska kinematografija. Med drugim bo Slovenski filmski center na filmski tržnici predstavil štiri slovenske celovečerne filme.

Festival se bo sklenil 19. maja.


Najbolj brano