Tudi Nemci imajo svoj Stranger Things

Poleg Skandinavcev in Islandcev so si med televizijskimi eksoti tudi Nemci izborili svoj prostor na področju izvirnejših televizijskih serij. Po najdražji neangleško govoreči seriji doslej Babylon Berlin Nemca Toma Tykwerja, je od 1. decembra lani uporabnike Netflixa razvnel Dark, ki je veliko bolj temačna in kompleksnejša nemška različica ameriškega hita Stranger Things.

Glavno vlogo v Dark ima Louis Hofmann kot Jonas Kahnwald, 
ki se odloči nepojasnjenim zadevam v Windnu priti do dna.
Glavno vlogo v Dark ima Louis Hofmann kot Jonas Kahnwald, ki se odloči nepojasnjenim zadevam v Windnu priti do dna. 

S Stranger Things bratov Duffer si Dark deli podobno ogrodje osrednje zgodbe: v zaspanem odmaknjenem mestecu Winden, v katerem ni skrivnostnega vladnega raziskovalnega laboratorija temveč nuklearka, majhno lokalno skupnost pretresejo nepojasnjena izginotja treh fantov. Kmalu ugotovimo, da se eden od njih znajde leta 1986, v časovnem miljeju Stranger Things, a s pomembno razliko, da avtorja DarkBaran bo Odar in Jantje Friese nista razsipna s pokloni pop kulturi osemdesetih let, temveč ubereta veliko bolj dramatično linijo dogajanja, brez humornih dovtipov glavnih protagonistov.

Magična številka 33

Dark se glede na nadaljnji potek dogodkov bolj spogleduje s Twin PeaksomDavida Lyncha, predvsem v smislu odkrivanja temne preteklosti prebivalcev Windna, ki se skriva za fasado urejenega in mirnega mesteca, a brez grotesknih in karikiranih likov. Dark je tako predvsem znanstvenofantastična drama, ki gradi na mreži dogodkov in odnosov, ki so se (ne)povratno začeli daljnega leta 1953 v Windnu, “magična številka” pa je 33 let. Bo Odar in Friesejeva naj bi pri nastajanju serije precej brala Richarda Dawkinsa in Alberta Einsteina, naslonila pa naj bi se na znanstveno dejstvo, da se v 33 letih sončni in lunin cikel poravnata, a nista se mogla odreči niti mističnemu momentu. Najbolj skrivnosten lik je namreč duhovnik s pomenljivim imenom Noah, za katerega je jasno samo to, da se izdaja za duhovnika ter da je očitno na temni strani, enkrat pa omeni, da se po 33. letu začne era antikrista. Očitno nas v nadaljevanju čaka preplet znanstvenih dognanj in mistike.

Ena najbolj maratonskih serij leta 2017

Režijsko je Dark sicer veliko bliže Davidu Fincherju, avtorja sta navdušena nad njegovo zadnjo eskapado v svet televizijskih nadaljevank Mindhunter, na splošno pa je nadaljevanka tudi produkcijsko zelo izdelana in v ničemer ne zaostaja za ameriškimi sorodnimi izdelki.

Netflix kot običajno ne razkriva, kolikšna je bila gledanost serije, so pa sporočili, da gre za eno najbolj gledanih neangleških serij doslej, vrsta uporabnikov pa je na spletu hitela pisati, da gre za eno najbolj maratonskih (“binge-watching”) serij leta, od katere se niso mogli odlepiti. Nadaljevanko je namreč treba zelo pozorno spremljati, polna je majhnih detajlov in indicev, ki dopolnjujejo mozaik dogodkov iz treh časovnih dimenzij, in porajajo številna nova vprašanja, na katera bo treba odgovoriti tudi v naslednji sezoni. Avtorja namreč s koncem prve sezone nista postregla z nikakršnimi dokončnimi odgovori, ampak sta dogajanje še bolj zapletla.

Preberite še: Stranger Things 2: še temačnejša in bolj srhljiva


Najbolj brano