Televizijska renesansa Julie Child

Zanimanje za Julio Child ne usiha. V (post)covidnih časih, ko je kuharija zavzela pomembno mesto, so nastala kar tri dela, ki obravnavajo lik in delo velike ljubiteljice francoske kulinarike Julie Child. Ta je v 60. letih minulega stoletja s pionirsko televizijsko kuharsko oddajo The French Chef Američane začela spoznavati s čari francoske gastronomije in marsikoga v tistih časih, tudi moškega, naučila osnov kuhanja.

Sarah Lancashire se je prelevila v pionirko ameriških kuharskih 
šovov Julio Child, ki je v 60. letih povzročila pravcato kuharsko 
revolucijo pri ameriških gospodinjah.
Sarah Lancashire se je prelevila v pionirko ameriških kuharskih šovov Julio Child, ki je v 60. letih povzročila pravcato kuharsko revolucijo pri ameriških gospodinjah. 

O zelo plodoviti televizijski in knjižni karieri Julie Child sta leta 2021 ustvarili dokumentarec Julie Cohen in Betsy West, lani pa sta nastali kar dve televizijski produkciji, ki obujata fascinantno dediščino te ameriške kulinarične ikone, kuharski šov Julia Child Challenge na Food Networku ter nadaljevanka Julia na HBO. Prav slednja, lično in tehtno zapakirana zgodba o ozadju nastanka prelomne kuharske oddaje The French Chef, je med neupravičeno spregledanimi serijami lanskega leta.

Osemdelni balzam

Če je bila lani “poplava” s kulinariko povezanih filmov in serij, ki so obravnavali stranpota visoke kulinarike in razblinjale blišč okoli zvezdniških kuharjev (The Bear, Menu, The Boiling Point), je osemdelna serija Julia pravcati sproščujoči balzam za oboževalce kulinarike. Istočasno, da bi se izognil preveč romantiziranemu pogledu, je njen avtor Daniel Goldfarb, znan po seriji The Marvelous Mrs. Maisel, v seriji dokaj pronicljivo naslovil tudi številne dileme, povezane s tedanjim duhom časa - predvsem emancipacijo žensk znotraj tedaj večinoma moških poklicev in emancipacijo žene znotraj zakonske dinamike.

V čevlje Julie Child je stopila angleška igralka Sarah Lancashire, ki je poleg hudomušne pojave Julie Child zelo dobro osvojila tudi njen piskajoči ton glasu, ki je na začetku spravljal ob živce televizijske producente … Njenemu možu Paulu Childu, ki ga igra David Hyde Pierce, gredo sicer osrednje zasluge, da je Julio navdušil za kulinariko. Julia Child se je namreč med drugo svetovno vojno hotela včlaniti v vojsko, a je bojda niso sprejeli zaradi njene višine - 1,88 metra - in se je nato usmerila v obveščevalne vode. V povojnem obdobju je znotraj teh krogov spoznala Paula, velikega ljubitelja kulinarike in kasnejšega diplomata, s katerim sta precej prepotovala in spoznavala nove kulinarične okuse.

Usodno srečanje s francosko kulinariko

Za Julio je bilo sicer usodno srečanje s francosko gastronomijo, o kateri je s prijateljicama Simone Beck in Louisette Bertholle napisala knjižno uspešnico Mastering the Art of French Cooking in s katero ji je uspel preboj na televizijo. A pot ni bila nikakor lahka, najprej je morala vodo na svoj mlin speljati doma, nato pa še znotraj precej konzervativne bostonske javne televizijske postaje WGBH, ki so jo obvladovali vase zagledani moški. A k sreči je Julia Child tukaj spoznala mlado, temnopolto asistentko producenta Ali Naman (Brittany Bradford), ki je ciljala više in je v visokorasli in zelo šaljivi dami videla velik televizijski potencial …


Najbolj brano