Spike Lee na čelu žirije letošnjega filmskega festivala v Cannesu

Ameriški režiser Spike Lee bo predsedoval žiriji 74. filmskega festivala v Cannesu, so sporočili organizatorji. Lee, ki bi sicer moral predsedovati žiriji lanskega festivala, a ga zaradi pandemije covida-19 niso izvedli, bo prvi temnopolti režiser, ki bo predsedoval žiriji tega festivala.

Ameriški režiser Spike Lee bo predsedoval žiriji 74. filmskega 
festivala v Cannesu. Foto: Georges Biard Foto: Picasa
Ameriški režiser Spike Lee bo predsedoval žiriji 74. filmskega festivala v Cannesu. Foto: Georges Biard Foto: Picasa

CANNES > "S ponižnostjo sprejem vašo ponudbo, da predsedujem žiriji," je v videu, ki so ga organizatorji festivala v torek objavili na twitterju, povedal režiser.

Lee je veteran mednarodnega filmskega festivala v Cannesu, kar sedem njegovih filmov je na festivalu doživelo premiero. Za prvega, romantično komedijo She's Gotta Have It, je bil leta 1986 tudi nagrajen v sekciji Directors' Fortnight. Nazadnje je leta 2018 na festivalu v Cannesu predstavil film Črni KKKlanovec.

Festival v Cannesu, ki običajno poteka v maju, je letos napovedan med 6. in 17. julijem. Kot so v torek sporočili organizatorji, so priprave v polnem teku, izbirna komisija je pregledala veliko število filmov. Izbor filmov in ostali člani žirije bodo sicer znani v začetku junija, so dodali.

Letošnji festival, ki naj bi potekal v živo, je eden najbolj pričakovanih v zadnjem času. V kolikor bodo zdravstvene razmere dopuščale, da bo potekal v izbranem terminu, bo to največje srečanje filmskih ustvarjalcev na svetu v več kot letu dni. Večino drugih velikih festivalov so namreč morali v organizatorji v tem času odpovedati ali pa so potekali prek spleta.


Najbolj brano