Slovo ene od najboljših

Ta konec tedna se na HBO (v Sloveniji v ponedeljek) začenja težko pričakovana četrta in (žal) tudi zadnja sezona ene od kritiško najbolj opevanih televizijskih nadaljevank zadnjih let Nasledstvo, v kateri spremljamo sprevrženi boj družine Roy za prevlado v domačem finančnem imperiju. Glavni kolovodja, priletni samodržec Logan Roy, kot vedno, ni še rekel zadnje besede, otroci in drugi “priskledniki” pa prav tako ne.

Ena od najboljših televizijskih nadaljevank zadnjih let Nasledstvo, 
ki je lani osvojila kar deset emmyjev, se s četrto sezono poslavlja.
Ena od najboljših televizijskih nadaljevank zadnjih let Nasledstvo, ki je lani osvojila kar deset emmyjev, se s četrto sezono poslavlja. 

Odločitev avtorja serije Jesseja Armstronga pred mesecem dni, da zgodbo “dinastije Roy” sicer zaključi s četrto sezono, je udarila kot strela z jasnega, presenetila je bojda tudi njene osrednje igralce. Armstrong oboževalce miri, da je zanje pripravil “soliden konec”, kar verjetno pomeni, da se bo bitka za prestolonaslednika razbesnela tako kot še nikoli.

Že v prvi sezoni je tedaj najverjetnejši prestolonaslednik Kendall (Jeremy Strong) skrivoma pripravljal sovražni prevzem v spregi z največjim konkurentom. V drugi sezoni si je Kendall predvsem lizal rane in se skušal čim bolj odkupiti očetu Loganu (Brian Cox). Ko je v zadnji, scenaristično vrhunski epizodi druge sezone Logan za grešnega kozla poslovnih malverzacij in prikrivanja spolnih zlorab določil sina Kendalla, pa je sledila še ena velika sinova izdaja. Tretja sezona se je tako večinoma ukvarjala s sanacijo Kendallovih razkritij, ki so močno obremenila Logana in ga v javnosti še bolj ožigosala kot kapitalističnega šakala, ki ne pozna usmiljenja, niti do svojih otrok. V četrti sezoni se tako obeta še bolj srdit boj med Loganovimi nasledniki, saj jih je oče na koncu tretje sezone ponovno izigral. Logan svojim “podganam”, kot jim ljubkovalno reče, ne bi pustil niti centa in bi celotno podjetje prodal lunatičnemu, “muskovskemu” Lucasu (Alexander Skarsgård).

V četrti sezoni bodo otroci, predvsem Shiv (Sarah Snook), Kendall in Roman (Kieran Culkin), tako osredotočeni na to, da ogrozijo Loganov načrt. Kot kaže po prvih zapisih tistih, ki so si že predpremierno ogledali zadnjo sezono, je Logan še bolj brutalen in brezkompromisen v svoji nameri, a njegovi nasledniki prav tako ne bodo varčevali z nizkimi udarci in sprevrženimi preigravanji scenarijev. Zaključek, v katerem bi vsi osrednji akterji (razen - upajmo - “odpadnikov” Grega in Toma, ki sta v minulih sezonah poskrbela za goro izjemno posrečenih prizorov) izviseli, pa sploh ne bi bil presenetljiv.


Najbolj brano